SOS εκπέμπουν οι ειδικοί για έξαρση COVID-19 και γαστρεντερίτιδας

Σε έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα COVID-19 και γαστρεντερίτιδας στη χώρα μας, με τους ειδικούς να συστήνουν προσοχή αλλά όχι πανικό.

«Έχουμε COVID-19 και γαστρεντερίτιδα, δεν χρειάζεται όμως να ανησυχεί ο κόσμος», σημείωσε μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ξεκινήσαμε με 130 κάτι περιστατικά και μέσα σε δύο εβδομάδες έχουμε φτάσει τα 487 με 18 θανάτους. Επειδή όμως ξέρουμε να το αντιμετωπίζουμε, δεν μπορεί να είναι ο κόσμος καλοκαιριάτικα με πανικό. Αυτό που έχει σημασία, είναι λίγο προσοχή. Τα βασικά, πλένουμε τα χέρια μας, αντισηπτικό και από εκεί και πέρα θα πορευτούμε».

Νέες παραλλαγές COVID-19

Σύμφωνα με την κα Παγώνη: «Ευτυχώς γρίπη αυτήν την εποχή δεν έχουμε. Είχαμε φέτος πολλές ιώσεις. Τα τελευταία στελέχη του COVID-19, είναι πολύ πιο απλά. Η κλινική εικόνα δεν είναι τόσο δύσκολη, όπως ήταν με τα προηγούμενα στελέχη. Δεν είναι οι διασωληνώσεις οι πολλές».

Τα νέα στελέχη προέρχονται από την κυρίαρχη παραλλαγή JN.1, παρακλάδι της Ομίκρον. Προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα νέα στελέχη είναι πιο σοβαρά, αλλά φαίνεται ότι έχουν πάρει ανεξάρτητα το ίδιο σύνολο μεταλλάξεων, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας John Hopkins.

Το KP.2 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το στέλεχος αντιπροσωπεύει το 28,2% όλων των κρουσμάτων έως τις 11 Ιουνίου, λίγους μήνες μετά την πρώτη ανακάλυψη του στελέχους.

Τα κρούσματα του KP.1.1, μιας άλλης παραλλαγής του FLiRT, έχουν επίσης αυξηθεί και αντιπροσωπεύουν το 7,1% των τρεχουσών λοιμώξεων. Στην Ευρώπη, επίσης, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, με τη νέα παραλλαγή να έχει εντοπιστεί πλέον σε 14 χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νέα στελέχη προέρχονται από την κυρίαρχη παραλλαγή JN.1, παρακλάδι της Omicron. Προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα νέα στελέχη είναι πιο σοβαρά, αλλά φαίνεται ότι έχουν πάρει ανεξάρτητα το ίδιο σύνολο μεταλλάξεων, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας John Hopkins.

Το KP.2 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το στέλεχος αντιπροσωπεύει το 28,2% όλων των κρουσμάτων έως τις 11 Μαΐου, λίγους μήνες μετά την πρώτη ανακάλυψη του στελέχους.

Τα κρούσματα του KP.1.1, μιας άλλης παραλλαγής του FLiRT, έχουν επίσης αυξηθεί και αντιπροσωπεύουν το 7,1% των τρεχουσών λοιμώξεων. Στην Ευρώπη, επίσης, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, με τη νέα παραλλαγή να έχει εντοπιστεί πλέον σε 14 χώρες.

Αύξηση θανάτων και εισαγωγών

Σημειωνεται πως, σχεδόν στα επίπεδα του 2023 αυξήθηκαν οι θάνατοι από COVID-19 στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία καλύπτει το επταήμερο 17-23 Ιουνίου.

Το διάστημα αυτό απεβίωσαν 18 ασθενείς, συγκριτικά με 4 στην προηγούμενη έκθεση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν από τις 324 στις 487 και το ποσοστό των θετικών δειγμάτων επίσης ανέβηκε.

Παρόλα αυτά, μόνο τέσσερις ασθενείς διασωληνώθηκαν, ανεβάζοντας το σύνολο των διασωληνωμένων στους 7. To ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε και στις 10 πόλεις που ελέγχονται.

Διαβάστε επίσης 

Έκθεση ΕΟΔΥ: 18 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Χίλια χρόνια clawback, η δαπάνη και τι συζητάνε οι φαρμακευτικές (πίνακες)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.