Πώς επιδρά η COVID-19 στο ανδρικό σπέρμα; Νέα μελέτη

Ο κορονοϊός μπορεί να παραμένει στο ανθρώπινο σπέρμα για τουλάχιστον 110 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη και μειώνει την ανδρική γονιμότητα, διαπιστώνει για πρώτη φορά μελέτη στη Βραζιλία.

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση στην επιθεώρηση Andrology συνιστούν μάλιστα στους άνδρες που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί να περιμένουν ένα διάστημα πριν επιχειρήσουν σύλληψη.

COVID -19 και σπέρμα

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του δρ Χόρζε Χάλακ του Πανεπιστημίου του Σάου Πάολο, ο οποίος είχε προηγουμένως ανακαλύψει ότι ο ιός της COVID -19 προσβάλλει τα κύτταρα των όρχεων και επηρεάζει το σπέρμα στη διάρκεια της λοίμωξης.

Όπως φαίνεται ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμένει στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα ακόμα και μετά την ανάρρωση.

Στη νέα μελέτη, ο Χάλακ και οι συνεργάτες του εξέτασαν δείγματα σπερματικού υγρού και σπερματοζωαρίων από 13 ασθενείς ηλικίας 21 έως 50 ετών που νοσηλεύτηκαν για COVID.

Η εξέταση PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), η οποία ανιχνεύει γενετικό υλικό του ιού και χρησιμοποιείται ως στάνταρτ διαγνωστικό εργαλείο, ήταν αρνητική για τον SARS-CoV-2 στο σπερματικό υγρό σε όλες τις περιπτώσεις.

Ήταν όμως θετική στα σπερματοζωάρια των 8 από τους 11 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη έως και 1110 ημέρες μετά την αρχική διάγνωση.

Θετικό ήταν το αποτέλεσμα και για έναν ασθενή με μέτρια λοίμωξη, ενώ δύο άλλοι εμφάνισαν δοκιμές ανωμαλίες των σπερματοζωαρίων, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στην ενεργή λοίμωξη. Οι ερευνητές συμπεραίνουν έτσι ότι ο ιός ήταν παρών στους όρχεις των 11 από τους 13 ασθενείς.

Συνέπειες 

Παρατηρήσεις με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξαν επίσης ότι τα ουδετερόφιλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούσαν τον θάνατο πολλών σπερματοζωαρίων λόγω διάρρηξης της κυτταρικής μεμβράνης τους.

Κατά κάποιο τρόπο τα σπερματοζωάρια αυτά θυσιάζονται προκειμένου να ανακόψουν τη μετάδοση του ιού σε άλλα κύτταρα, λένε οι ερευνητές.

Όπως δήλωσε ο Χάλακ, «οι πιθανές συνέπειες των ευρημάτων μας για τη χρήση σπέρματος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να εξεταστούν επειγόντως από γιατρούς και ρυθμιστικές αρχές».

Ο ερευνητής, συνέστησε στους άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί με φυσική σύλληψη ή εξωσωματική γονιμοποίηση με τα σπερματοζωάριά τους να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμα και αν η αρχική λοίμωξη ήταν ήπια.

Διαβάστε επίσης 

Αυτή είναι η διατροφή της γονιμότητας που βελτιώνει σπέρμα και ωάριο

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.