Στ. Λουκίδης: Ρεκόρ στις αιτήσεις για αντιιικά λόγω COVID-19, διπλάσιες μέσα στα Χριστούγεννα

Αριθμοί ρεκόρ στις αιτήσεις για αντιιικά φάρμακα σημειώθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα, όπως μας λέει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. «Μπορώ να πω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρουσία του ιού από τότε που τον ξέρουμε», υπογραμμίζει.

- Advertisement -

Η COVID-19 είναι σε peak αυτό το διάστημα και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο όλων των ηλικιών, με πυρετό, ατονία, πονόλαιμο, βήχα, πόνο στα κόκαλα και καταρροή. Και δεν είναι μόνο η COVID-19 που εμφανίζει αυξητικές τάσεις, αλλά όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η χώρα μας, δε, είναι στην πρώτη δεκάδα στα τεστ που βγαίνουν θετικά για γρίπη, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση σε θετικότητα γρίπης, με ποσοστό θετικών τεστ 18,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 18%.

Στ. Λουκίδης: Ρεκόρ στα αντιιικά

Αυξημένες νοσηλείες και ανοδική τάση στη διασπορά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 «βλέπει» και το ECDC, πέρα από τον ΕΟΔΥ, γεγονός που οδηγεί σε δραματική αύξηση στη χρήση αντιιικών φαρμάκων.

- Advertisement -

«Από τον Ιανουάριο του 2022, δυο χρόνια από τη διαθεσιμότητά τους για τη διαχείριση της COVID-19, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια νούμερα στα αντιιικά», λέει ο κ. Λουκίδης.

«Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 172.000 αιτήσεις για χορήγηση αντιιικών, με το ποσοστό έγκρισής τους να ξεπερνά το 99%. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, δε, τα αιτήματα έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί. Ενδεικτικά να σας πω ότι, από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, οι αιτήσεις έχουν διπλασιαστεί. Δεν επισημοποιούνται τα αποτελέσματα των τεστ, βέβαια, φαίνεται ότι δεν κάνουν πολλοί τεστ, αλλά σε αυτό το διάστημα, από την παραμονή των Χριστουγέννων ως τώρα, λάβαμε 1.650 αιτήσεις από 800, που λάβαμε σε άλλες τρεις μέρες με αργίες – λαμβάναμε, για παράδειγμα, 350 αιτήσεις το Σάββατο και 250 την Κυριακή».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επισημαίνει ότι τα αντιιικά χάπια έχουν συμβάλει καταλυτικά στην αποφυγή νοσηλείας πάρα πολλών ασθενών με COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι για την COVID-19 χορηγείται Paxlovid και ενός νοσοκομείου ρεμντεσιβίρη, που δίνεται ενδοφλέβια.

«Και στη γρίπη, φυσικά, βοηθάνε πολύ τα αντιιικά. Μάλιστα το Tamiflu μπορεί να το πάρει κάποιος μόνος του από το φαρμακείο», λέει ο κ. Λουκίδης.

Κοκτέιλ ιών

Πέρα από την αύξηση στα κρούσματα της COVID-19, εξάλλου, τελευταία παρατηρείται αύξηση και στις νοσηλείες και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Περισσότερο φαίνεται να επιβαρύνονται άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Επιπλέον βλέπουμε και τη συνύπαρξη γρίπης, COVID-19 και RSV», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, που εκτιμά ότι και οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν ανάλογα, μέχρι να υπάρξει ένα «πλατώ», όπως μας εξήγησε.

Μέχρι τότε συστήνει την ταχεία λήψη των φαρμάκων αυτών, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό.

Διαβάστε επίσης

Γρίπη, COVID-19 «σαρώνουν» στα παιδιά: Τι να κάνουν οι γονείς, τι λέει νέα εγκύκλιος

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές τις γιορτές και ειδικά τα Χριστούγεννα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.