Νέα έρευνα: Ένας στους τρεις, που νοσεί με COVID-19, μπορεί να εμφανίσει μακροχρόνια συμπτώματα

Ένας στους επτά ανθρώπους στις ΗΠΑ ανέφερε μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19 μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του University College London και του κολεγίου Dartmouth.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 461.550 άτομα και συνέκριναν τα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από COVID-19 με εκείνους που είχαν νοσήσει χωρίς παρατεταμένα συμπτώματα και με εκείνους που είχαν στο παρελθόν ή έχουν σήμερα long COVID. Ως long Covid ορίζεται η συνέχιση ή ανάπτυξη νέων συμπτωμάτων τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Η long COVID συνδέεται με άγχος, χαμηλή διάθεση, αυξημένη πιθανότητα συνεχόμενων προβλημάτων σωματικής κινητικότητας, καθώς και δυσκολιών στη μνήμη, τη συγκέντρωση ή την κατανόηση, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο «Plos One».

Σχεδόν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν νοσήσει κάποια στιγμή και το 14% του συνόλου είχαν εμφανίσει long COVID, με τους μισούς από αυτούς (7%) να απαντούν ότι εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα στα τρία άτομα που νοσούν με COVID-19 μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα long COVID, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η long COVID ήταν πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ενώ τα ποσοστά ήταν επίσης αυξημένα στους λευκούς, τα άτομα μέσης ηλικίας και τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα ή μορφωτικό επίπεδο. Επιπλέον, τα μακροχρόνια συμπτώματα ήταν πολύ πιο συχνά στα άτομα που είχαν σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης.

Ο κίνδυνος άγχους και χαμηλής διάθεσης φάνηκε να είναι πάντως μικρότερος για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε επίσης

Δάγκειος πυρετός: Η επόμενη πανδημία θα έρθει από τα κουνούπια;

Ο «φοβικός» Μιχάλης, οι καραμπόλες στο ΙΦΕΤ και η επανεμφάνιση του Άδωνι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.