Ποιοι θα κάνουν τα νέα εμβόλια ενάντια στην COVID-19, τι γίνεται με τη γρίπη

Ξεκινά σήμερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα ενάντια στην COVID-19 και ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr, προκειμένου να κλειστούν και να προγραμματιστούν τα ραντεβού των πολιτών, οι οποίοι θα κάνουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και κατά της γρίπης.

- Advertisement -

Τις λεπτομέρειες, όσο και τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και όχι μόνο, αναμένεται να δώσει στις 11 το πρωί σήμερα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κα Αγαπηδάκη αναμένεται να αναφερθεί, στο αν οι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση θα είναι υποχρεωτικοί, καθώς και στα στοιχεία για τις νοσηλείες ασθενών με COVID-19, που το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει αύξηση.

Τα νέα εμβόλια mRNA

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας οκτώ (8) εμβόλια, τα οποία καλύπτουν τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2, καθώς και τέσσερα (4) επικαιροποιημένα.

- Advertisement -

Το ζήτημα είναι, εάν ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πολιτείας, να κάνει τα εμβόλια, δεδομένου ότι παρατηρείται μια “χαλάρωση”. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η θετικότητα δεν εμφανίζει ανάλογη άνοδο. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι πολίτες δεν κάνουν τεστ και, όταν αρρωσταίνουν, δεν καταγράφονται στο ειδικό μητρώο της COVID-19.

Ωστόσο μπορεί οι ισχύουσες παραλλαγές του ιού να έχουν για τους περισσότερους συμπτώματα κοινής ίωσης, αλλά υπάρχουν πάντα εκείνοι, οι οποίοι περνούν τη νόσο βαριά, υποφέροντας από επιπλοκές και ενίοτε χάνουν τη ζωή τους.

Φέτος ανησυχεί ιδιαίτερα και το ενδεχόμενο του συνδυασμού τριών ιών, του κορωνοϊού SARS-CoV-2, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που, εάν προκύψει, θα γεμίσει τα νοσοκομεία. Για τούτο και το ΕΣΥ έχει προετοιμαστεί, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, εφόσον χρειαστεί.

Σε ετοιμότητα και για τη γρίπη

Παράλληλα υπάρχει ετοιμότητα και για την εποχική γρίπη, η οποία στην παρούσα φάση δείχνει να είναι, μεν, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά ήδη μετράμε μια απώλεια ασθενούς.

Συνήθως τα περιστατικά γρίπης αυξάνονται το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, ότι ο ιός θα έχει την ίδια “συμπεριφορά”.

Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται από τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος, δηλαδή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι από το Νοέμβριο το αντιγριπικό εμβόλιο θα γίνεται χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.

Διαβάστε επίσης

COVID-19: “Ετοιμοπόλεμο” το ΕΣΥ – Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.