Μαγιορκίνης για «Νόσο Χ»: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, δεν ξέρουμε πότε θα εμφανιστεί

Την βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα έρθει μια νέα πανδημία εξέφρασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για τη κινητοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας που θα είναι κατά 70% πιο θανατηφόρα!

Μιλώντας στην ΕΡΤ,  είπε χαρακτηριστικά ότι η «νόσος Χ» που τρομοκράτησε τον πλανήτη δεν είναι ένα νέο βακτήριο ή ιός αλλά ένα θεωρητικό σενάριο. Όπως τόνισε η πανδημία είναι σαν ένας σεισμός και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μια πανδημία μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή τα επόμενα χρόνια καθώς δεν υπάρχουν μοντέλα για ακριβή πρόβλεψη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός στρατηγικής από τώρα καθώς την τελευταία στιγμή θα είναι δύσκολο.

«Η πανδημία του κορονοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθηση ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κορονοϊός

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ,επανέλαβε ότι στην Ελλάδα μετράμε θανάτους από Covid και πρόσθεσε ότι οι 200 νεκροί σε ένα μήνα είναι μεγάλο νούμερο το οποίο δείχνει ότι ο ιός έχει σημαντική διασπορά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 500 άτομα με και όχι εξαιτίας της Covid στα νοσοκομεία και υπάρχουν 50 διασωληνωμένοι . Ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, θα είναι συνέχεια ανάμεσά μας και θα δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία είναι ναι μεν διαχειρίσιμη αλλά όχι αμελητέα», είπε.

Καταλήγοντας ο κ.Μαγιορκίνης τόνισε ότι, ο ιός αφορά κυρίως τους ευάλωτους, σε ηλικία άνω των 65 και ανθρώπους οι οποίοι υποβάλλονται σε βαριές θεραπείες. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν, να κάνουν εμβόλια και τεστ και να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης 

«Νόσος Χ»: Προειδοποίηση ΠΟΥ για νέα θανατηφόρα πανδημία

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.