ΠΟΥ: Ο πλανήτης ετοιμάζεται για έξοδο από την πανδημία

Στις αρχές Μαΐου, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το πότε θα σημάνει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού όπως και το σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης για την επόμενη ημέρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, με την ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας να γίνεται την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την δημοσιοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ετοιμότητας και αντίδρασης (SPRP).

Σχέδιο ετοιμότητας 

Διευκρίνισε ότι το σχέδιο που θα ανακοινωθεί, έχει σχεδιαστεί, ώστε να καθοδηγήσει τις χώρες – τα επόμενα δύο χρόνια – στη μετάβαση, από την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη διαχείριση της CΟVΙD-19.

«Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από τη διαρκή μείωση των αναφερόμενων θανάτων από CΟVΙD-19, οι οποίοι έχουν μειωθεί κατά 95% από την αρχή του τρέχοντος έτους», σημείωσε ο κ. Γκρεμπρεγέσους. Επισήμανε, ωστόσο, πως ορισμένες χώρες έχουν αύξηση στους δείκτες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Post-CΟVΙD

«Εκτιμάται ότι μία στις 10 λοιμώξεις καταλήγει σε κατάσταση post-CΟVΙD, υποδηλώνοντας ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, για να διευκρινίσει:

«Όπως δείχνει η εμφάνιση της νέας παραλλαγής ‘Αρκτούρος’, ο ιός εξακολουθεί να αλλάζει και εξακολουθεί να είναι ικανός να προκαλέσει νέα κύματα ασθενειών και θανάτου».

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ, εξέφρασε την αισιοδοξία πως κάποια στιγμή φέτος, θα μπορέσουμε να δηλώσουμε το τέλος της πανδημίας ως κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει και όλες οι χώρες θα πρέπει να μάθουν να τον διαχειρίζονται μαζί με άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρεμπρεγέσους, το νέο στρατηγικό σχέδιο θα υποστηρίξει τις χώρες να κάνουν αυτή τη μετάβαση.

Παράλληλα, ο Γραμματέας του ΠΟΥ, υπογράμμισε πως η πανδημία ήταν μία ισχυρή επίδειξη του σωτήριου ρόλου των εμβολίων, λέγοντας πως η πανδημία διέκοψε σοβαρά τα καθημερινά προγράμματα τακτικού εμβολιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα βασικά επίπεδα ανοσοποίησης μειώθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, διφθερίτιδας, πολιομυελίτιδας και κίτρινου πυρετού.

Μεταξύ 2019 και 2021, εκτιμάται ότι 67 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν απαραίτητο εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων 48 εκατομμυρίων παιδιών που έχασαν εντελώς, κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης 

Ο ειλικρινής Μάριος, o εύχαρης Θάνος και μια απρόσμενη… μεταγραφή

O ιός Epstein-Barr, που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση και πυροδοτεί τον διαβήτη, οδηγεί και σε καρκινογένεση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.