Λύματα: Αύξηση ιικού φορτίου – Κυριαρχεί η υποπαραλλαγή ΒΑ.5

Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 5 έως 11 Δεκεμβρίου 2022, σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.  Αναλυτικότερα, στην Αττική η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν 49% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου μέχρι 4 Δεκεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις οκτώ περιοχές (5/8) που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτική τάση σε δύο περιοχές (2/8) του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία περιοχή (1/8).

Λύματα

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+80%), στον Άγιο Νικόλαο (+64%), στα Ιωάννινα (+50%) και στην Αττική (+49%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+24%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-44%).

Στην Κέρκυρα το ιικό φορτίο δεν ήταν ανιχνεύσιμο, που υποδεικνύει συνεχιζόμενη πτωτική τάση στα λύματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 28/11-04/12/2022. Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Χανιά (-6%).

Κυριαρχεί η υποπαραλλαγή ΒΑ.5

Στο μεταξύ, στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφεται και η διασπορά των παραλλαγών του κορονοϊού στη χώρα. Ειδικότερα, από τις εβδομάδες 09-10 του 2022 που επικράτησε πλήρως το στέλεχος Όμικρον έως και τις εβδομάδες 47-48 του 2022 αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 15.532 δείγματα.  Από την εβδομάδα 36 του 2022 και μετά, το στέλεχος BA.2 παρουσιάζει αύξηση, ενώ το ΒΑ.5 σχετική μείωση. Παρόλα αυτά, το στέλεχος ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι το συχνότερα αναγνωριζόμενο.

Όσον αφορά στη διαχρονική εξέλιξη των υπο-παραλλαγών του στελέχους ΒΑ.5, την εβδομάδα 39 εμφανίστηκε η υπο-παραλλαγή ΒQ.1 και εν συνεχεία η BQ.1.1., η οποία παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγες του στελέχους ΒΑ.5.Το ποσοστό των υπο-παραλλαγών του στελέχους ΒΑ.2, συμπεριλαμβανομένης της υπο-παραλλαγής ενδιαφέροντος BA.2.75, παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 51.824 κρούσματα, 130 θάνατοι και 88 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Τι θα γίνει με τον στρεπτόκοκκο στις γιορτές – Θα έχουμε έξαρση και στη χώρα μας;

Οι πέντε πόλεις που επενδύουν σε χριστουγεννιάτικα πάρκα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.