Λύματα: Αύξηση ιικού φορτίου σε Κρήτη – Εξαπλώνεται η υποπαραλλαγή BQ1.1

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, σε όλες τις περιοχές, εκτός της Κρήτης, παρατηρείται κατά την τελευταία εβδομάδα στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 21 μέχρι 27 Νοεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε μία και σταθεροποίηση σε μία περιοχή.

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στον Άγιο Νικόλαο (+54%), στα Χανιά (+45%) και στο Ηράκλειο (+32%). Οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+28%).

Λύματα

Καθαρά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα (-45%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στα Ιωάννινα (-21%), και στην Πάτρα (-13%).

Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αττική (-7%).

Παραλλαγές: Το στέλεχος ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι το συχνότερα αναγνωριζόμενο

Στο μεταξύ, στην επιδημιολογική έκθεση  του ΕΟΔΥ, περιλαμβάνονται επίσης τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, από τις εβδομάδες 09-10 του 2022 που επικράτησε πλήρως η μετάλλαξη Όμικρον έως και τις εβδομάδες 47-48 του 2022 αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 14.883 δείγματα.

Στο Διάγραμμα 10 απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας εμφάνισης των βασικών υπο-παραλλαγών του στελέχους Όμικρον από την 09 εβδομάδα του 2022 μέχρι και την εβδομάδα 46 του 2022, ενώ δίνονται προσωρινά δεδομένα για τις εβδομάδες 47-48 του 2022. Από την εβδομάδα 36 του 2022 και μετά, το στέλεχος BA.2 παρουσιάζει αύξηση, ενώ το ΒΑ.5 σχετική μείωση.

 

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 43.748 νέα κρούσματα,154 θάνατοι και 91 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα – Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.