Στη Σαγκάη το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο έναντι της COVID-19

Ξεκίνησε σήμερα (26/10), η χορήγηση εισπνεόμενου εμβολίου έναντι της COVID-19. Στη Σαγκάη της Κίνας, οι επιστήμονες σε παγκόσμια πρώτη φορά χορήγησαν σε πολίτες το εμβόλιο, που εισπνέεται από το στόμα και προσφέρεται δωρεάν ως ενισχυτική δόση για προηγουμένως εμβολιασμένους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ό,τι τέτοια εμβόλια χωρίς βελόνες θα κάνουν τον εμβολιασμό περισσότερο προσβάσιμο και ελκυστικό σε χώρες με ευάλωτα συστήματα υγείας καθώς θεωρείται πιο εύκολη η χορήγησή τους. Ίσως μάλιστα πεισθούν και κάποιοι άνθρωποι που φοβούνται τις βελόνες.

«Ήταν σαν να ήπια ένα φλιτζάνι τσάι με γάλα», δήλωσε κάτοικος της πόλης που πήγε και εμβολιάστηκε με το εισπνεόμενο. «Όταν το εισέπνευσα, η γεύση του ήταν λίγο γλυκιά» είπε.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της περιφερειακής κυβέρνησης της Σαγκάης,  «Τα άτομα που έλαβαν την πλήρη δόση του εμβολιασμού κατά του COVID-19 τουλάχιστον πριν από έξι μήνες και είναι 18 ετών και άνω, μπορούν να λάβουν μία δωρεάν εισπνεόμενη αναμνηστική δόση.

Επί του παρόντος, οι κάτοικοι λαμβάνουν μόνο μία ενισχυτική δόση – με ένεση ή εισπνοή. Στην ιστοσελίδα της πόλης της Σαγκάης δίνονται και απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα:

Τι είναι το εισπνεόμενο ανασυνδυασμένο εμβόλιο COVID-19 (φορέας αδενοϊού τύπου 5);

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μη επιβλαβείς φορείς αδενοϊού για τη μεταφορά γενετικού υλικού με την έκφραση των πρωτεϊνών S, στις οποίες βασίζεται ο SARS-CoV για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε να ωθήσει το ανθρώπινο σώμα να παράγει αντισώματα μέσω ψεκασμένων σωματιδίων που μπορούν να εισπνέονται.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τη λήψη του εισπνεόμενου ενισχυτικού εμβολίου COVID-19;

Τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως πριν από τουλάχιστον έξι μήνες και είναι 18 ετών και άνω. Ο εισπνεόμενος εμβολιασμός χρησιμοποιείται μόνο για αναμνηστικές δόσεις.

Οι άνθρωποι χρειάζονται μόνο ένα αναμνηστικό εμβόλιο, είτε ενέσιμο είτε εισπνεόμενο.

Ποια είναι η δοσολογία για το εισπνεόμενο εμβόλιο;

0,1 ml ανά δόση.

Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης εμβολίων ελπίζουν ότι αυτά τα εμβόλια «βλεννογόνων» θα αποτρέψουν ακόμη και ήπιες περιπτώσεις ασθένειας και θα εμποδίσουν τη μετάδοση σε άλλους ανθρώπους, επιτυγχάνοντας αυτό που είναι γνωστό ως στείρωση ανοσίας. Μερικά εμβόλια βλεννογόνου έχουν ήδη εγκριθεί για άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου ενός ψεκαζόμενου εμβολίου κατά της γρίπης. Τα πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να προκληθεί στείρωση ανοσίας έναντι της COVID-19.

Διαβάστε επίσης 

Όσοι νοσηλεύονται με COVID-19, έχουν 118 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από την καρδιά τους

Νέο κύμα κορωνοϊού αναμένεται – Καλπάζουν η BQ1 και η BQ1.1 – Έρχεται και η ΧΒΒ από την Ασία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.