Oι πολίτες δεν μπορούν να επιλέξουν εμβόλιο

Από το τέλος Μαρτίου ενοποιούνται τα δύο συστήματα εμβολίων, του εμβολίου της Pfizer/BionTech και του εμβολίου της AstraZeneca.

Μέχρι τώρα τα συστήματα ήταν διαφορετικά όπως διαφορετικά ήταν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Ο λόγος ήταν ότι το εμβόλιο της ΑΖ γινόταν μόνο σε άτομα ηλικίας 60-64 ετών και υπήρχε πάντα ο φόβος να υπάρξουν αλληλοκαλύψεις ή διπλοεγγραφές.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απαντώντας σε ερωτήσεις “τι θα συμβεί αν οι πολίτες αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca” και “τι θα συμβεί αν κάποιος πολίτης έχει κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου και αρνηθεί να λάβει τη δεύτερη”, δήλωσε τα εξής:

«Καταρχήν, σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δυο εμβόλια καθώς και αυτά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα, θα ενωθούν τα δυο συστήματα όλοι θα είναι δικαιούχοι και για τα δυο εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει τη δεύτερη, αυτό έχει επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Η φράση “ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει” δημιούργησε μια παρανόηση και αργά χθες το βράδυ συνεργάτες του κ. Μ. Θεμιστοκλέους έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι “είναι προφανές ότι η φράση “ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει” δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι”.

Οι δύο δόσεις από δυο διαφορετικά εμβόλια

Η ομ. καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας για το ενδεχόμενο να έχει γίνει μια δόση με ένα είδος εμβολίου και να αναζητείται η εναλλακτική για την δεύτερη δόση του εμβολίου, είπε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να πει κανείς ότι συστήνεται να γίνει το εμβόλιο μιας άλλης εταιρείας, παρ’ ότι υπάρχουν, και μάλιστα στην Αγγλία, ερευνητικά προγράμματα που κάνουν αυτή την μίξη χρησιμοποίησης του ενός εμβολίου για την πρώτη δόση και ενός άλλου εμβολίου για την δεύτερη.

“Με την εξέλιξη την ταχεία των γνώσεων πάνω σε αυτό το θέμα, νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε και πιο συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα”.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.