Λύματα: Αύξηση σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη – 15 τα κρούσματα της «Κένταυρος»

Αυξητικές τάσεις σε σχέση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, παρατηρήθηκαν κατά την τελευταία εβδομαδα, 3 έως 9 Οκτωβρίου 2022, σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές, που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας (ΕΔΕΛ), του ΕΟΔΥ.

Το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στα λύματα, σε άλλες πέντε περιοχές  και σταθεροποίηση σε δύο.

Οι τάσεις στα λύματα

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στον Άγιο Νικόλαο (+83%), και στην Αττική (+66), ενώ οριακή ήταν η αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στη Θεσσαλονίκη (+25%), στα Χανιά (+17%) και στο Ηράκλειο (+16%).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-81%), στην Κέρκυρα (-50%) και στην Ξάνθη (-35%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (-29%) και στο Βόλο (-21%).

Λύματα: Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+5%)και στα Ιωάννινα (-8%) .

Λύματα

 

 

 

 

 

 

Αυξάνονται τα κρούσματα της «Κένταυρος»

Συνολικά 15 κρούσματα της υποπαραλλαγής Β.Α.2.75 (Κένταυρος) εντοπίστηκαν μέσα σε ένα μήνα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 663 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 06 Σεπτεμβρίου 2022 έως 03 Οκτωβρίου 2022.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529). Έντεκα εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75). Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί δεκαπέντε στελέχη με υποπαραλλαγή BA.2.75.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 51.184 νέα κρούσματα, 109 θάνατοι και 62 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Ένας στους 4 ασθενείς με ρευματικό νόσημα εγκαταλείπει την εργασία του – Οι δυσκολίες και τα εμπόδια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.