Διαλλακτικός για την επιστροφή ή μη των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο σύστημα υγείας, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Επιστροφή ή μη επιστροφή των ανεμβολίαστων
Όπως είπε το πρωί της Δευτέρας στο MEGA «η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ότι θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και εντός του Οκτωβρίου θα παρθεί απόφαση και για τα τεστ τα οποία θα γίνονται, αν θα συνεχίσουν και σε ποιο βαθμό, καθώς επίσης και για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Δηλαδή, αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρνωρίτερα.
Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία και αντί να αποφασίσουμε στο τέλος του χρόνου για την τύχη τους αν επιστρέψουν ή όχι, θα δούμε και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να έχουμε μία ασφαλή εικόνα».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, σημείωσε πως αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την προκήρυξη αναισθησιολόγων, η οποία κλείνει στις 7 Οκτωβρίου, «θα υποχρεωθούμε στις επόμενες λύσεις, δηλαδή πέρα από τη μετακίνηση που έχουμε κάνει των αναισθησιολόγων μέχρι την προκήρυξη, είμαστε σε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα να έχουμε αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα.
Όπου βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα βγάζουμε προκήρυξη μερικής απασχόλησης, μας το έχουν ζητήσει και οι γιατροί ότι με μερική απασχόληση θα μπει κόσμος στο δημόσιο κρατώντας αντίστοιχα και τη δυνατότητα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».
Σχετικά με τον προσωπικό γιατρό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «μπήκαμε στη δεύτερη φάση που μπαίνουν 10 ειδικότητες με βάση την παθολογία, υπολογίζουμε 10 Οκτωβρίου να έχουν μπει αυτοί οι γιατροί, γιατί είναι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, άρα από τις 10 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία, θα ξανανοίξει ουσιαστικά το σύστημα. Αυτή τη στιγμή είναι 4 χιλιάδες γιατροί, γενικοί γιατροί και παθολόγοι που είχαν το δικαίωμα να μπουν κι έχουν μπει οι 1300 από αυτούς, άρα έχει μπει ένα 30%.
Γιατί τα χρήματα που δίνουμε για τα ελληνικά δεδομένα, ακόμα και οι Ιατρικοί Σύλλογοι το παραδέχονται αυτό, για κάποιον που θα μπει πλήρως στο σύστημα με 2 χιλιάδες άτομα παίρνει 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, για εργασία 7 ώρες την ημέρα. Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά είναι πραγματικά χρήματα που σέβονται απόλυτα την ιατρική αμοιβή.
Οι ίδιοι οι γιατροί είναι σε μια στάση αναμονής. Μπήκαν 1300, θέλουν κι άλλοι να δουν ότι θα πληρώνονται κανονικά.
Κάθε μέρα όμως που μιλάμε μπαίνουν 15-20 γιατροί, μόλις μπουν και οι ειδικότητες, 1000 γιατροί είναι αυτοί που λείπουν, θεωρούμε ότι θα πιάσουμε το στόχο».
Διαβάστε επίσης
Τροφές που κάνουν καλό στα μάτια σας, εκτός από τα καρότα και τα ψάρια
«Στα μαχαίρια» Πλεύρης-φαρμακευτικές – Η ατάκα του Υπουργού που εξόργισε τους φαρμακοβιομήχανους