7 στους 10 ασθενείς σε ΜΕΘ με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη – Απάντηση Πλεύρη για την μελέτη Λύτρα

Η μελέτη Λύτρα και τα ανησυχητικά ευρήματά της για την υψηλή θνησιμότητα ασθενών με κορωνοϊό που είχαν διασωληνωθεί αλλά νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, αλλά και για τη διαφορά στη θνησιμότητα ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής και τις περιφέρειας, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Η ανάλυση Θ. Πλεύρη για τη μελέτη Λύτρα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας για το θέμα αυτό στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” και με αφορμή τις αναρτήσεις του π. αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ο οποίος αναφέρει ότι είχε επισημάνει την ανάγκη χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων νωρίτερα, εξήγησε για τη μελέτη Λύτρα, μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ο κύριος Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη. Τι δείχνει στα στατιστικά στοιχεία αυτά; Αυτό το οποίο λέγαμε, ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει.
  • Τι πρέπει λοιπόν να γίνει για να μη διασωληνωθεί κάποιος; Να έχει προστατευθεί. Ο κύριος Λύτρας λοιπόν στην ίδια του τη μελέτη αναφέρει και απαντά σήμερα το πρωί στο Twitter του κυρίου Πολάκη, ο οποίος δεν κατάλαβε τη μελέτη και λέει ότι πέθαναν οι ανεμβολίαστοι το ίδιο με τους εμβολιασμένους, ότι από αυτούς οι οποίοι διασωληνώθηκαν, επειδή ακριβώς ο εμβολιασμός παρεμβαίνει στον παράγοντα να μην κατέβει η νόσος στους πνεύμονες και να μη χρειαστεί διασωλήνωση, ήταν στην πραγματικότητα το όπλο.

Από το Σεπτέμβριο λοιπόν που είχαμε 55% μόλις εμβολιαστική κάλυψη, φτάσαμε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όσο με πολύ δύσκολα μέτρα υποχρεωτικότητας που πολλοί τα χαρακτήρισαν αυταρχικά και είχανε και πρόστιμο και είχανε αναστολή στην εργασία.

  • Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, αναλογικά ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων.

Άρα αυτή η μελέτη δείχνει κάτι πολύ σημαντικό, το κρίσιμο ήταν να μη διασωληνωθεί κάποιος κι έπρεπε να εμβολιαστεί και σήμερα που έχουμε 80 διασωληνωμένους έναντι 700 που είχαμε φτάσει το χειμώνα, με τα ίδια κρούσματα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμένοι.

  • Έχουμε παραπάνω θνητότητα στις ΜΕΘ; Στις ΜΕΘ δυστυχώς τις ελληνικές τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

70% με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Όταν έχεις διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων που με τις μελέτες που έχει κάνει ο ΕΟΔΥ γιατί αυτά που λέει ο κ. Λύτρας ότι πρέπει να ερευνηθούν, τα ερεύνησε ο ΕΟΔΥ και σε ποσοστό άνω του 70% συμπολιτών μας υπήρξαν νοσοκομειακές λοιμώξεις που υπάρχουν στις ελληνικές ΜΕΘ που έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας. Ποιος είναι ο βασικός στόχος λοιπόν; Να μη φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί.

Στις ΜΕΘ τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών παντού. Άρα, είχαμε από 550 κλίνες ΜΕΘ, 1.305 με 200 του ιδιωτικού τομέα.

Όλες ήτανε στον απόλυτο βαθμό στελεχωμένες. Αυτό που λέει ο κύριος Λύτρας, για να γίνει μελέτη για τις αιτίες θνητότητας δεν είναι μόνο για όσους νοσούσαν από Covid-19, είναι για όσους έχουν διασωληνωθεί για οποιαδήποτε αιτία. Ο ΕΟΔΥ βλέπει φάκελο-φάκελο τον κάθε θάνατο και που υπήρξε λοίμωξη.

Και ναι, στα περιφερειακά νοσοκομεία παρατηρείται ότι ο αριθμός των λοιμώξεων, φέρνω για παράδειγμα το Αγρίνιο που πιο πριν είχε φτάσει να έχει σε μια περίοδο και 100%, συνδυάζεται απόλυτα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

«Δεν άνοιξα εγώ το θέμα των εμβολιασμών, αναγκάστηκα να απαντήσω γιατί το πρωί και σας παραπέμπω στο Twitter, ο κ. Πολάκης κάνει ανάλυση ότι από τη μελέτη του κ. Λύτρα βγαίνει ότι ο εμβολιασμός δεν έπαιξε ρόλο και ο κ. Λύτρας του απαντάει με ένα σχεδιάγραμμα.

Άρα ο κ. Πολάκης είπε γιατί έχουμε τόσους θανάτους αφού εμβολιασθήκαμε; Πέτυχε κι αυτό. Και του απαντάει ο κ. Λύτρας κάτι που πρέπει να το πούμε, ότι ο εμβολιασμός έχει ρόλο να μην διασωληνωθεί κάποιος”», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης

ΣΦΕΕ: Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στη φαρμακευτική αγορά – Για διορθωτικές κινήσεις δεσμεύθηκε ο Θ. Πλεύρης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.