ΕΟΔΥ: Αυξητικές τάσεις στα λύματα – Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, παρατηρήθηκαν κατά την  σε εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+371%), στα Χανιά (+321%), στο Ηράκλειο (+302%), στα Ιωάννινα (+184%), στην Πάτρα (+105%) και στην Κέρκυρα (+81%).

Λύματα

Οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+29%), στην Αλεξανδρούπολη (+28%) και στην Ξάνθη (+23%).

Σταθερό έμεινε ουσιαστικά το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (-7%), στην Αττική (+1%) και στη Θεσσαλονίκη (+7%).

ΕΟΔΥ: Αναμενόμενη η αύξηση σε κρούσματα και λύματα

Στο μεταξύ, κατά 7% αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ.

Η αύξηση αυτή εντοπίζεται, κυρίως, σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών. Η αύξηση είναι αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους.

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 33.590 κρούσματα, 129 θάνατοι και 101 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Ιός Δυτικού Νείλου : 19 θάνατοι και 235 κρούσματα στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.