Παραλλαγή Κένταυρος : Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής Κένταυρος στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Οργανισμού, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε η υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2).

ΕΟΔΥ: Στο 95% η επικράτηση Όμικρον 4 και Όμικρον 5

Στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 22 Ιουλίου 2022 έως 04 Σεπτεμβρίου 2022.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.470 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.737 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 04 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υπο-παραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 89,7%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 5,5%.

Διαβάστε επίσης 

«Κένταυρος»: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Κορονοϊός: 33.590 κρούσματα, 129 θάνατοι και 101 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Επιτροπή Εμβολιασμών: Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.