Ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα – Τι θα ανακοινωθεί σήμερα στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας

Δυο χρόνια μετά την έναρξη της επιδημίας COVID-19 σήμερα θα γίνει συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας παρουσία όλων των αρμόδιων συντακτών, χωρίς επιλογή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα και όλες οι λεπτομέρειες για την αποκλιμάκωση της επιδημίας, που επιτρέπουν την αναστολή των μέτρων έως το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, θα δώσουν συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και θα εξηγήσουν ότι το Πάσχα είναι η φάση – ορόσημο, που θα δείξει πώς θα προχωρήσουμε στην κανονικότητα ενόψει καλοκαιριού.

Τι θα περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης

Από την Πρωτομαγιά αναστέλλονται μέτρα, όπως το συστηματικό testing και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς η παραλλαγή Όμικρον 2 του κορωνοϊού SARS-CoV-2 υποχωρεί.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των ειδικών για τον Νο1 σκληρό δείκτη της επιδημίας, εκείνον των θανάτων.

Μείζον παραμένει το ερώτημα για ποιο λόγο η Ελλάδα έχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των χωρών με τις περισσότερες απώλειες. Μόνο μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους 1.191 νοσηλευόμενοι με COVID-19. Σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν αναμένεται πτώση στον αριθμό των θανάτων νωρίτερα από το τέλος Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι η περιρρέουσα ανησυχία για το πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες στην πλειοψηφία τους μετά το κέλευσμα στην κανονικότητα παραμένει. Ο κόσμος έχει κουραστεί μετά από τόσο καιρό και αδημονεί να πετάξει τις μάσκες και να κυκλοφορήσει άνετα σε όλους τους χώρους.

Και εδώ είναι η παγίδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό η χρήση μάσκας μας προστατεύει και ότι μπορεί τα κρούσματα να είναι σε σταθερή τροχιά πτώσης, αλλά είναι πολύ εύκολο να “ξανακυλήσουμε”. Το έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν ξανά και ξανά, με αυτόν τον ιό “χαμαιλέοντα”.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει κατά 33% τις τελευταίες 7 ημέρες – τετραψήφιο νούμερο αναμένεται από μέσα Μαΐου και μετά, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ήταν 8.022 από 12.062, που ήταν πριν από μία εβδομάδα. Επίσης μέσα στην ίδια βδομάδα μειώθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές, οι οποίες βρίσκονται στα επίπεδα των 237 την ημέρα.

Οι διασωληνωμένοι χθες έπεσαν κάτω από τους 300 (298 συγκεκριμένα), αλλά, όπως ήδη αναφέραμε, οι θάνατοι υποχωρούν αργά και βασανιστικά – χθες ανακοινώθηκαν 46.

Διαβάστε επίσης

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα 20 Απριλίου

«Καμπανάκι» ECDC: Εντοπίστηκαν κρούσματα ηπατίτιδας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.