Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και σε ηλικίες άνω των 65 ετών

Την έγκριση χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca  στους άνω των 65 ετών, καθώς πλέον υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα τουσ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπή Εμβολιασμών, κ.Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η καθηγήτρια παιδιατρικής, είναι συνεχείς οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων. Στα τέλη Ιανουαρίου ο EMA αξιολόγησε το εμβόλιο της AstraZeneca με τη σύσταση να γίνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω. Λίγες μέρες αργότερα η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών συνεδρίασε με στόχο να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο. Ο έλεγχος ήταν λεπτομερής με στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου Κυρίως, αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου, όλους τους εμβολιαζομένους και βοηθά στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο ενώ δημιουργεί αντισώματα, μειώνοντας και την διασπορά του ιού σε κάποιο βαθμό, συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.

Σημειώνεται, ότι αρχικά το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγούνταν σε άτομα κάτω των 65 ετών, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα για τους εμβολιασμούς του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν οι ηλικιωμένοι.

Τι οδήγησε στην επικαιροποίηση των συστάσεων εμβολιασμού 

Οι μελέτες αρχικά περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών και η Επιτροπή Εμβολιασμού στην Ελλάδα, αποφάσισε τη χορήγηση του εμβολίου από 18 έως 64 ετών. Ωστόσο αυτές οι συστάσεις  τροποποιήθηκαν και σήμερα, έχουν προδημοσιευθεί τρεις μελέτες για την αποτελεσματικότητα σε άτομα άνω των 65 ετών. Το ίδιο θα γίνει και στην χώρα μας είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σημείωσε ακόμα, ότι η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται. Ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.