Τίτλοι τέλους στην επιδημία COVID-19: Προς πλήρη άρση των μέτρων τις επόμενες ημέρες, σε υψηλό τριμήνου τα νέα κρούσματα

Θέμα ημερών οι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως φαίνεται, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μπουν τίτλοι τέλους στην επιδημία COVID-19, οπότε οδεύουμε προς πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Θα είναι μόνιμη ή θα έχει ημερομηνία λήξης και τα μέτρα θα επανακάμψουν τον Σεπτέμβριο; Με έναν τέτοιο ιό όλα είναι πιθανά. Εξάλλου τα νέα κρούσματα σημείωσαν υψηλό τριμήνου, δείχνοντας ότι η COVID-19 δεν έχει χάσει τη δυναμική της.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Η εισήγηση των ειδικών θα αφορά στους διαγνωστικούς ελέγχους, στους υγειονομικούς κανόνες στους κλειστούς χώρους και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τίτλοι τέλους στην επιδημία

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο έχει υποβάλει η κυβέρνηση για την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων, αυτά αναμένεται να αρθούν μέσα στον Απρίλιο και να επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ζητήσει από τους ειδικούς να τοποθετηθούν πάνω σε χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει ημερομηνία έναρξης την 1η Απριλίου και ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου του 2022.

Όλα αυτά, φυσικά, αν δεν εντοπιστεί μία, ακόμη, νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και αν δεν υπάρξει ένα, ακόμη, επιδημικό κύμα.

Μερίδα επιστημόνων, πάντως, παραμένει επιφυλακτική για την πλήρη άρση των μέτρων. Καταρχάς δεν αποκλείουν αύξηση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της επιδημίας (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους) εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων. Επιπλέον βάζουν στο τραπέζι τον παράγοντα τουρισμό, μιας και οσονούπω αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για την έλευση της καλοκαιρινής περιόδου.

Ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ η COVID-19 είναι λες και… «εξαφανίστηκε». Όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, αναφέρουν ότι οι πολίτες κυκλοφορούν χωρίς μάσκες παντού, ότι δεν γίνονται έλεγχοι και ότι έχει επανέλθει πλήρως η κανονικότητα.

Πριν από το Πάσχα ή μετά;

Ενδεικτικό της διάθεσης της κυβέρνησης να πατήσει το pause στην επιδημία και να μπουν τίτλοι τέλους, είναι και η αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ, που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. «Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες».

Ακολουθεί η κατάργηση της υποχρεωτικής επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, της χρήσης της μάσκας σε ορισμένους κλειστούς δημόσιους χώρους (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, εστίαση κτλ) και της μείωσης του αριθμού των υποχρεωτικών τεστ, με τελικό στόχο την κατάργησή τους.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι όλα αυτά καλό είναι να μην γίνουν πριν από το Πάσχα.

Επειδή τα θέματα είναι πολλά και μείζονα, δεν αναμένεται η συζήτηση των ειδικών να ολοκληρωθεί σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Λύματα: Αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες 6 περιοχές

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.