Υπό συζήτηση βρίσκεται η τέταρτη δόση εμβολίου στους ηλικιωμένους, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Κατά την ενημέρωσή για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, η καθηγήτρια, στάθηκε στον σημαντικό σταθμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα , της έγκαιρης χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης ενόψει και της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον.
Όπως είπε, τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και θανάτου. Έτσι ο δείκτης θνηισμότητας για τριπλά εμβολιασμένους είναι 1,5/100.000, αντίθετα με 11,7/100.000 στους μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους.
Η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1876 ανά 100.000 στους ανεμβολίαστους. Σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους με ανοσιακή διαφυγή. Από όλους τους επιστήμονες, η διατύπωση είναι σαφής.
Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών που επιτρέπει χαλάρωση μέτρων, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Φαίνεται και από τα ημερήσια κρούσματα.
Θεοδωρίδου: Υπό συζήτηση η 4η δόση εμβολίου για τους ηλικιωμένους
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μελετά θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως:
Αξιολόγηση δεδομένων για τρίτη δόση σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο
Μεταβολή μεσοδιαστήματος βασικών δόσεων εμβολιασμού με στοιχεία υπέρ της βελτίωσης της ανοσογονικότητας και ασφάλειας εμβολίων
Και ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό
Δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας
Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του κορονοϊού που «δυσχεραίνουν την κατάσταση», τονίζοντας πως η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί «σύμμαχο» στην καταπολέμηση του ιού.
«Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές», επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας. Ιστορικά η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση και σημειώνεται πως πολλά ακόμη κεφάλαια απομένουν προς συγγραφη στο βιβλίο της πανδημίας COVID».
Διαβάστε επίσης
Έρχεται ο προσωπικός γιατρός – Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ