Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μονοπωλήσει, όπως είναι απόλυτα λογικό, την επικαιρότητα. Από την περασμένη εβδομάδα, οπότε ξεκίνησε, η πορεία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 “εξαφανίστηκε” από την ενημέρωση με πολλούς, μάλιστα, να λένε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος “σκότωσε” την επιδημία της COVID-19.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη 24/2) αναβλήθηκε η δεύτερη ευρεία συνέντευξη τύπου στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στο Γουδή, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχουν πάρα πολλοί καθηγητές και να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για την επιδημία. Την είδηση της αναβολής κοινοποιούσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Σχολής Γεράσιμος Σιάσος στους δημοσιογράφους, που έφθαναν εκεί ο ένας μετά τον άλλον.
Λίγο αργότερα την ίδια μέρα οι δημοσιογράφοι του ιατρικού ρεπορτάζ ενημερώθηκαν ότι δεν θα γίνει ούτε η καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.
Ο πόλεμος “σκότωσε” την επιδημία;
Λογικό; Ίσως για κάποιους, πάντως όχι για τα εξειδικευμένα ΜΜΕ.
Τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, οι ιστοσελίδες και οι εφημερίδες δεν έχουν χώρο να φιλοξενήσουν εκτενή ρεπορτάζ για την COVID-19 ελέω πολέμου. Και κάπως έτσι μας “τελείωσε” η επιδημία.
Εξάλλου η σταθερή, πλέον, μείωση σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους δείχνει ότι η πορεία της επιδημίας είναι σε πτωτική τροχιά και τα στοιχεία για την επίπτωσή της στο ΕΣΥ αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας.
Η συζήτηση για τις μάσκες
Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συζητήσει εκ νέου για τις μάσκες, εάν και πότε η χρήση τους θα πάψει να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους. Όλα δείχνουν ότι η εισήγηση θα είναι θετική για την άρση του μέτρου, αλλά αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο εορτασμός της Αποκριάς.
Βέβαια εάν σε κάποιον εξωτερικό χώρο υπάρχει συνωστισμός, θα υπάρχει σύσταση για τη χρήση της.
Στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας οι επιστήμονες έκριναν ότι η κατάργηση της μάσκας λίγο πριν από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις θα αύξανε τον κίνδυνο διασποράς της παραλλαγής Όμικρον.
“Είδαμε άλλωστε και τα CDC (Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων) να δίνουν μια διαφορετική οδηγία για τις μάσκες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής”, ανέφερε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε:
“Το πότε θα γίνει σε μας είναι απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων… Από τα τελευταία μέτρα, που θα αρθούν, θα είναι το πιστοποιητικό εισόδου στους εσωτερικούς χώρους”.
Επιστροφή στην κανονικότητα
Το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από το πρώτο κρούσμα COVID-19 στη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας, με βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρθηκε στο θέμα, δίνοντας τον τόνο: “Εμβολιαζόμαστε και επιστρέφουμε στην κανονικότητα”.
Μέσα στον Μάρτιο επιστρέφουν στην κανονικότητα και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ήδη το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης εφημερεύει με τον ίδιο τρόπο που εφημέρευε πριν μεταβληθεί προσωρινά σε μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά.
Σύμφωνα με το σχέδιο αποκλιμάκωσης κλινών COVID-19, που έχει λάβει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα απελευθερωθούν σταδιακά κλίνες από τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Σισμανόγλειο”.
Διαβάστε περισσότερα
Τι να πούμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία στα παιδιά – Τα ναι και τα όχι
Η συνταγή για τη σαλάτα που τρώει κάθε μέρα επί 10 χρόνια η Τζένιφερ Άνιστον