Προειδοποίηση ΠΟΥ: Δεν έφτασε το τέλος της πανδημίας – Aναμένονται νέες παραλλαγές

Αυστηρή προειδοποίηση για την εξάπλωση του κορονοϊού, την ώρα που πολλά κράτη βρίσκονται σε φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  κ. Σούμια Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αναμενόμενη η εμφάνιση νέας παραλλαγής 

Αναμενόμενη θεωρεί ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης την εμφάνιση τουλάχιστον άλλης μιας παραλλαγής  ανησυχίας του κορονοϊού, μέσα στο 2022.

Σε πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του, υπογράμμισε, πως εκτιμά ότι είναι «πολύ κοντά» η κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 403 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 17% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 2,5 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 4% και καταγράφηκαν περίπου 10.500 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σαφή σημεία συρρίκνωσης, σχετικά με τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 14% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6%. Καταγράφηκαν 9,6 εκατ. διαγνώσεις και 22.600 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κύμα της παραλλαγής Όμικρον μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης, καθώς οι δείκτες της διασποράς βελτιώνονται, είπε κατά την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο κ Μαγιορκίνης. Ακολουθεί και η Ευρώπη με την εξαίρεση της Ρωσίας που φαίνεται να βαίνει στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον, πρόσθεσε.

Επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 8%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση της τάξης του 8%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή μείωση στις εισαγωγές και αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες, της πανδημίας.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 5%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 μειώθηκε, ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε και στα εξιτήρια με το ισοζύγιο να οδηγεί σε μείωση ασθενών σε απλές κλίνες.

Διαβάστε επίσης 

Όχι απλό κρυολόγημα η COVID-19 για τα παιδιά – Σε ένα δίμηνο νόσησαν κοντά 20.000

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, η Μαρία Θεοδωρίδου και η σκιά του προέδρου του ΣΦΕΕ

12 σημάδια στο δέρμα που δείχνουν κακή λειτουργία της καρδιάς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.