Θεοδωρίδου: Μικρή η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης

Στη σπουδαιότητά της τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας πως, τρίτη δόση έχει διπλό ρόλο. Έχουμε την αύξηση της χημικής ανοσίας και την αύξηση της κυτταρικής ανοσίας. Για την παραλλαγή  Όμικρόν, η κυτταρική ανοσία είναι σημαντικότερη γιατί επιτυγχάνει την ανοσία.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης η κα Θεοδωρίδου, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, για τα χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας της, κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν βοηθά στο χτίσιμο τείχους ανοσίας.

«Η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης για την αποτροπή των λοιμώξεων είναι στο 50%», είπε,  για να προσθέσει ότι «το 50% είναι κριτήριο -σύμφωνα με τον FDA- χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό».

Πιο μεταδοτική η Όμικρον 2

Για την Όμικρον 2 τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική, μπορεί να επικρατήσει, αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Η κα Θεοδωρίδου, έκανε αναφορά και σε έρευνες που αφορούν το σύνδρομο Long COVID, με τα συμπτώματα που εντοπίστηκαν να αφορούν: κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης, γεύσης, πρόβλημα στη διανοητική λειτουργία.

«Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για την 4η δόση

Σχετικά με το μέλλον της πανδημίας και των εμβολίωνανέφερε πως  «Το μεγάλο στοίχημα είναι η κατασκευή ενός νέο εμβολίου ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Η ανοσοποίηση με λοίμωξη ή εμβολιασμό θα φτάσει σε υψηλά ποσοστά, όμως από τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία παραμένουν σταθερά, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για την απομάκρυνση της πανδημίας».

Όσον αφορά τέλος, στην 4η δόση, είπε ότι οι επιστήμονες εμφανίζονται σκεπτικοί, λέγοντας ότι «οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική». «Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης 

Λύματα : Αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική, Ιωάννινα και Ηράκλειο

Η super ανοσία είναι ίδια είτε προηγείται η λοίμωξη COVID-19 είτε ο εμβολιασμός

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.