Κορονοϊος: Έως και 2,2 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη από τη Βραζιλία

Η βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορονοϊού είναι από 1,4 έως και 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες παραλλαγές και επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν. Αυτό προκύπτεια από μιας νέα έρευνα Αμερικανών και Βραζιλιάνων επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν επείγουσα την ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων έναντι αυτής της παραλλαγής.

Η παραλλαγή Ρ.1, όπως ονομάστηκε, εντοπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες. Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιολογίας Νούνο Φαρία, εκτιμά ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή “είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19”. Με άλλα λόγια, ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (25% έως 60%), μπορεί να ξαναμολυνθούν από τη νέα παραλλαγή.

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια 

Οι ερευνητές επισημαίνουν οτι τα παραπάνω ευρήματα ίσως αποτελούν ένδειξη πως τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους, και τονίζουν οτι απαιτούνται επειγόντως σχετικές μελέτες.

Πάντως ο δρ Φαρία δήλωσε: “Δεν έχουμε καμία ένδειξη πως μέχρι στιγμής η Ρ.1 δεν θα ανταποκριθεί στα εμβόλια, τουλάχιστον για την αποτροπή της βαριάς νόσου”.

Ταχύτατη εξάπλωση

Η Ρ.1 εξαπλώνεται ταχύτατα και πλέον είναι η κυρίαρχη στη βραζιλιάνικη πόλη Μανάους στον Αμαζόνιο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα νέα κρούσματα είναι 10% έως 80% πιθανότερο να οδηγήσουν σε θάνατο στο Μανάους μετά την εμφάνιση της Ρ.1. Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά πόσο αυτό οφείλεται στο ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα ή αν οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στο υπό κατάρρευση σύστημα υγείας της πόλης που δέχεται ασφυκτική πίεση από τα αυξημένα περιστατικά.

Η Ρ.1 έχει συνολικά περισσότερες από 17 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που είχε ανιχνευθεί στην κινεζική Γουχάν. Τρεις από τις μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός SARS-CoV-2 διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Είναι σωστό να ανησυχούμε για την Ρ.1 και τα νέα αυτά ευρήματα μας δείχνουν το λόγο», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ουίλιαμ Χάνιτζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο ιολόγος Μάικλ Γουορομπέι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα συμφώνησε πως είναι ώρα πια να δοθεί περισσότερη προσοχή στη βραζιλιάνικη παραλλαγή.

Πηγη: ΑΠΕ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.