ΕΜΑ: Νωρίς να γνωρίζουμε αν η «Όμικρον» θα απαιτήσει προσαρμοσμένο εμβόλιο

Η νέα παραλλαγή Όμικρον, του κορονοϊού, διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου είναι πλέον η κυρίαρχη, καθώς και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν η παραλλαγή Όμικρον, απαιτεί ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σ’ αυτή, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Νωρίς να γνωρίζουμε αν η «Όμικρον» θα απαιτήσει προσαρμοσμένο εμβόλιο

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν θα χρειαστούμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, με διαφορετική σύνθεση, για να καταπολεμήσουμε αυτή την παραλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη», δήλωσε η Έμερ Κουκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων, καθώς και να συγκεντρώσουμε επιπλέον αποδείξεις» για τη δράση των σημερινών εμβολίων όσον αφορά την πρόληψη των σοβαρών ή πιο ελαφρών μορφών της νόσου, καθώς και των νοσηλειών και των θανάτων, πρόσθεσε.

Η Κουκ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  υπογράμμισε εντούτοις πως, με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά της Covid-19, «είμαστε σε μια πολύ πιο σταθερή θέση απ’ ό,τι πέρυσι».

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιπλέον εργαλεία», πρόσθεσε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε χθες, Δευτέρα, τη χρήση ενός πέμπτου εμβολίου κατά της COVID-19, αυτού της αμερικανικής Novavax, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από τον EMA.

H Moderna έτοιμη να αναπτύξει εμβόλιο που θα καλύπτει την παραλλαγή Όμικρον

Την ίδια ώρα, η εταιρεία εμβολίων κατά της COVID-19 Moderna, ευελπιστεί να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές στις αρχές του χρόνου για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Όμικρον, αλλά επί του παρόντος είναι επικεντρωμένη στην παρασκευή αναμνηστικής δόσης του υπάρχοντος εμβολίου της, mRNA-1273.

“Το μόνο που απαιτείται είναι μικρές προσαρμογές για την Όμικρον. Δεν περιμένω να υπάρξουν προβλήματα”, είπε ο Μπανσέλ στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger.

Διαβάστε επίσης 

Παραλλαγή «Όμικρον» : Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Οι 9+1 ειδήσεις για την πανδημία που μάθαμε στο webinar της Ιατρικής Σχολής

ΕΕ: 9 μήνες η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια στην Ευρώπη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.