Θ. Πλεύρης: Σαρωτικοί έλεγχοι και διαγνωστικά τεστ – Οι παραβάτες θα το μετανιώσουν οικτρά

Σαφή προειδοποίηση στους καταστηματάρχες που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα έναντι του κορονοϊού έστειλε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ.

«Το μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο, οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά», είπε ο Θ. Πλεύρης τονίζοντας ότι «από τις 24/12 έως τις 31/12 θα βγουν, ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί».

Θ. Πλεύρης: είμαστε σε αποκλιμάκωση τώρα

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας «στην Ελλάδα χτυπηθήκαμε πάρα πολύ έντονα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο από το 4ο κύμα και τη «Δέλτα». Τώρα είμαστε σε αποκλιμάκωση, ενώ την υπολογίζαμε στα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της «Όμικρον», η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε οι Υπουργοί Υγείας, έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ενώ δεν έχουμε ακόμα ακριβή στοιχεία ως προς τη νοσηρότητα και αυτό μας κάνει να ανησυχούμε. Διότι υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις ως προς τη νοσηρότητα, αλλά τα στοιχεία ακόμα δεν είναι επαρκή και αν η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη, ακόμα και αν μιλάμε για μικρότερη νοσηρότητα, είναι θέμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανά μέτρα ο κ. Θ. Πλεύρης τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Το λέω επειδή ακούω διάφορα σενάρια. Δεν υπάρχουν σκέψεις να πάμε σε περιορισμούς οι οποίοι θα παραπέμπουν σε lockdown.

Επομένως, αυτή τη στιγμή, λειτουργούμε με το πρότυπο το οποίο λειτουργούσαμε, δηλαδή με κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους».

Θ. Πλεύρης: Αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό

Και συνέχισε: Εμείς αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα. Ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing.

Οπότε, υπ’ αυτή την έννοια, το να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας- και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους- είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε. Θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας – πρόσθεσε ο Θ. Πλεύρης – έχουμε εικόνα αποκλιμάκωσης από το τέταρτο κύμα, περιμένοντας την επέλευση του πέμπτου κύματος που θα συνδυάζεται και με την «Όμικρον».

Οι τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι η 3η δόση του εμβολίου παρέχει πολύ μεγάλη προστασία έναντι της «Όμικρον».

«Ανοίξαμε, λοιπόν, από νωρίς την 3η δόση και οι εμβολιασμοί πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, καλύτερα απ’ ότι υπολογίζαμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να είμαστε οχυρωμένοι», συνέχισε ο κ. Θ. Πλεύρης.

Τα μέτρα υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 λειτούργησαν, είπε ο υπουργός. Στους 60+, το 90% που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ενώ για την πρώτη δόση ήταν 580.000 που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί 120.000. Οι 20.000 έχουν ζητήσει κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Διαβάστε επίσης

Πόσα κουταλάκια ζάχαρης έχει ένα μπολ με δημητριακά;

Μόνο τα mRNA εμβόλια πιθανώς αποτρέπουν την απλή λοίμωξη από την Όμικρον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.