Κορονοϊός: Επιβραδύνεται η εξάπλωση διεθνώς, προβληματίζουν οι μεταλλάξεις

Παγκόσμια επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού παρατηρούν οι επιστήμονες, αλλά εξακολουθούν να εκφράζουν προβληματισμούς για τις νέες παραλλαγές του Sars-Cov2.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση του SARS-CoV-2 και τα μεταλλαγμένα στελέχη του.

Τα κρούσματα μειώνονται 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να μειώνεται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 2,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα (μειωμένα κατά περίπου 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Ο αριθμός των νέων θανάτων επίσης μειώνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Οι περίπου 66.000 θάνατοι που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα ήταν 20% λιγότεροι από την προηγούμενη.

Μόνο ορισμένενες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση κατά 2% και 7%, αντίστοιχα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πέντε χώρες με τα περισσότερα νέα κρούσματα ήταν: οι ΗΠΑ
(480,467 νέες περιπτώσεις, μείωση κατά 29%), η Βραζιλία (316,221 νέες περιπτώσεις,
μείωση κατά 1%), η Γαλλία ( 131,179 νέες περιπτώσεις, αύξηση 3%), η Ρωσια (92,843 νέες
περιπτώσεις, μείωση 11%) και η Ινδία (86,711 νέες περιπτώσεις, αύξηση 10%).

Η πρόκληση των μεταλλάξεων 

Νέα πρόκληση αποτελεί η εξάπλωση μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2. Η προσοχή των επιστημόνων είναι στραμμένη σε τρεις παραλλαγές του ιού, (αυτές που αναφέρθηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Νότια Αφρική και την Βραζιλία) αλλά και σε μια τέταρτη παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε πολύ πρόσφατα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για το στέλεχος 20I/501Y.V1 (από τον Ηνωμένο Βασίλειο) η σχετική έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά (36%-75%), πιθανή αύξηση της σοβαρότητας και θνητότητας της νόσου. Όμως η παραλλαγή αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων των Pfizer, Moderna και Astra-Zeneca/Oxford.

Για το στέλεχος 20H/501Y.V2 (της Νοτίου Αφρικής) ο ΠΟΥ αναφέρει αυξημένη
μεταδοτικότητα κατά περίπου 50%, αλλά μάλλον χωρίς επίπτωση στην σοβαρότητα και
θνητότητα της νόσου. Όμως σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όσον αφορά
τα εμβόλια της Moderna και Pfizer-BioNTech φαίνεται να επηρεάζεται η δυνατότατα
εξουδετέρωσης, ενώ είναι άγνωστο αν επηρεάζεται και η προστασία από την εκδήλωση της
νόσου. Σχετικά με τα εμβόλια της Novavax και της Johnson & Johnson, φαίνεται να
παρέχουν ελαττωμένη προστασία, ενώ όσο αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca/ Oxford
φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του.

Το τρίτο μεταλλαγμένο στέλεχος (20J/501Y.V3 – Βραζιλία /Ιαπωνία) φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να αφορούν την αποτελεσματικότητα στην προστασία που παρέχουν τα διάφορα εμβόλια εναντίον του.

Ένα τέταρτο νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά και
τώρα εξαπλώνεται στην Καλιφόρνια, φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτικό και να
αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ και το θάνατο,
σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ετοιμότητα οι φαρμακευτικές

Η εταιρεία Moderna γνωστοποίησε ότι δημιούργησε νέα έκδοση του εμβολίου προσαρμοσμένη να εξουδετερώνει τη λοίμωξη από το στέλεχος της Νότιας Αφρικής. Ήδη μια ποσότητα του εμβολίου έχει σταλεί στα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ώστε να δοκιμαστεί εάν αυτό θα διεγείρει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Η Moderna δοκιμάζει επίσης το υπάρχον εμβόλιο που χορηγείται σε δυο δόσεις για να προσδιορίσει εάν μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει μια ισχυρή ενίσχυση της ανοσίας έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Η Pfizer λαμβάνει παρόμοια μέτρα ως προφύλαξη για να προσδιορίσει εάν πρέπει να παραχθούν εμβόλια που στοχεύουν στην παραλλαγή ή εάν θα είναι επαρκής ο αρχικός εμβολιασμός.

Διαβάστε επίσης:

Εντοπίστηκε νέο στέλεχος του κορονοϊού στην Καλιφόρνια, πιθανώς πιο μολυσματικό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.