Pfizer: Στο 70% η προστασία του εμβολίου για την Όμικρον- 90% αποτελεσματικό το χάπι κατά της COVID-19

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για την COVID-19 φαίνεται να έχουν 70% προστασία έναντι της νοσηλείας στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες, έδειξε μια μελέτη για τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον.

Η μελέτη που κυκλοφόρησε από τον μεγαλύτερο διαχειριστή ιδιωτικής ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, Discovery Health, βασίστηκε σε περισσότερα από 211.000 θετικά τεστ COVID-19 από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 78.000 από τα οποία αποδόθηκαν στην Όμικρον.

Τα 78.000 αποτελέσματα δεν είναι, πάντως, επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη δεν είναι σε θέση να βγάλει οριστικά ευρήματα σχετικά με την μετάλλαξη που χαρακτηρίζεται ως «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με βάση την ανάλυση της κλινικής έρευνας του Discovery, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), η μελέτη υπολόγισε ότι δύο δόσεις Pfizer-BioNTech προσέφεραν 70% προστασία κατά της νοσηλείας σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους κατά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και 33% προστασία από λοιμώξεις.

Η Discovery προειδοποίησε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά. Ωστόσο, η Glenda Gray, πρόεδρος του SAMRC, είπε ότι είναι σημαντικό πως το εμβόλιο Pfizer-BioNTech να φαίνεται να προσφέρει καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία, καθώς κυκλοφορεί μια εξαιρετικά μεταδοτική νέα παραλλαγή.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι η προστασία κατά της εισαγωγής στο νοσοκομείο διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, σε άτομα από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους. Η προστασία από την εισαγωγή είναι επίσης συνεπής σε άτομα που πάσχουν μια σειρά χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Pfizer: 90% αποτελεσματικό το χάπι κατά της COVID-19

Την ίδια ώρα, η Pfizer ανακοίνωσε, ότι η τελική ανάλυση για το αντιιικό χάπι κατά της COVID-19 δείχνει ότι είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και στην αποτροπή θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Όπως μεταδίδει το Reuters , εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν μάλιστα, ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε τον περασμένο μήνα ότι το χάπι ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών σε περίπου 1.200 άτομα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα.

Η Pfizer δημοσίευσε επίσης πρώιμα δεδομένα από μια δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες τυπικού κινδύνου.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης 

Παραλλαγή Όμικρον: 8 στους 10 κάτω των 50 ετών, τι αναμένεται για τα Χριστούγεννα

Με καθυστέρηση τα ραντεβού εμβολιασμού των εγκύων – Σε ημερομηνίες μετά τον τοκετό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.