Παγκόσμιος συναγερμός για την νέα παραλλαγή – Συνεδριάζει ο ΠΟΥ – «Nu» η ονομασία της

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού από την Μποτσουάνα που πιθανότατα θα ονομαστεί «Nu» έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεδριάζει εκτάκτως. Παράλληλα κάποιες χώρες αποφάσισαν να διακόψουν τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Για σήμερα έχει συγκαλέσει σύσκεψη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να αξιολογηθεί η παραλλαγή που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο μεταδοτική και από την ινδική.

«Nu» η παραλλαγή από την Μποτσουάνα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο ΠΟΥ θα ονομάσει «Nu» την παραλλαγή από την Μποτσουάνα.

Η παραλλαγή φέρει 32 μεταλλάξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ μολυσματική και έχει περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη. Ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων είναι που την καθιστά πιο επικίνδυνη και πιο μεταδοτική. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας

Είναι πιθανόν ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα είναι πιο δύσκολο να αποτρέψουν τον ιό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία να αναγνωρίσει τον κορωνοϊό.

Πού έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή Nu από την Μποτσουάνα

Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.

Τρομακτική χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη, που φέρει στο εσωτερικό της σειρά παραλλαγών, ο δρ Τομ Πίκοκ, καθηγητής Ιολογίας του πανεπιστημίου Imperial.

Ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Μολυσματικών Νόσων του Κέιμπριτζ, εκτιμά πως το νέο αυτό στέλεχος ενδεχομένως να μπορεί να διαφύγει της ανοσίας. «Αυτό είναι ανησυχητικό! Και δεν έχω πει κάτι τέτοιο από την ανακάλυψη της μετάλλαξης Δέλτα» γράφει στο Twitter.

«Παρακαλώ εμβολιαστείτε και φοράτε μάσκα καθώς οι μεταλλάξεις σε αυτό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιθανό να το βοηθούν να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα».

Περιορισμοί στις μετακινήσεις από Βρετανία και Ιαπωνία

Με απόφαση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, έξι χώρες της Αφρικής μπαίνουν στην «κόκκινη λίστα» και από σήμερα Παρασκευή, στις 12:00, θα απαγορεύονται οι πτήσεις από τους εν λόγω προορισμούς.

Έτσι, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Λεσότο και Σουαζιλάνδη.

Και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τον ίδιο κόκκινο κατάλογο από σήμερα Παρασκευή 26/11.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, μιλώντας για μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη που μπορεί να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια.

«Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ακόμη ο υπουργός.

«Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες από αυτές θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία πιθανόν να κλείσει τα σύνορα

H Αυστραλία προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάξει τη νέα παραλλαγή ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Συσσωρεύτηκε μετά από μια έκρηξη

Ο Φρανσουά Μπαλού, καθηγητής Συστημάτων Υπολογιστικής Βιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL λέει ότι οι μεταλλάξεις του στελέχους της Μποτσουάνα βρίσκονται σε «έναν ασυνήθιστο αστερισμό» που «συσσωρεύτηκε προφανώς μετά από μια έκρηξη». Και εξηγεί ότι αυτό δείχνει ότι θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας «χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατασταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν έχει λάβει θεραπεία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαλλού «σίγουρα θα περίμενα να αναγνωρίζεται ελάχιστα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε σχέση με τα στελέχη Άλφα και Δέλτα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο μεταδοτικό μπορεί να είναι σε αυτό το στάδιο. Μέχρι στιγμής, τέσσερα στελέχη έχουν προσδιοριστεί σε μια περιοχή της υποσαχάριας περιοχής. Μπορεί να υπάρχει και σε άλλα μέρη της Αφρικής. Προς το παρόν, θα πρέπει να το παρακολουθούμε και να το αναλύουμε εξονυχιστικά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται η παρουσία του σε συχνότητα στο εγγύς μέλλον».

Διαβάστε επίσης

Μόσιαλος για την παραλλαγή Μποτσουάνα: Aπαγόρευση πτήσεων από ορισμένες χώρες της Αφρικής

Η επιστροφή Καραθάνου και Μανιαδάκη στον χώρο του φαρμάκου και η αστοχία της Θεανώς

Α. Αγγέλη Roche Hellas για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Η παραγωγή, η δράση, η στρατηγική τιμολόγησης και οι φτωχές χώρες

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.