Πανεπιστήμια – Ξεκινά η διά ζώσης λειτουργία με φοιτητές

Τα Πανεπιστήμια ανοίγουν τις πύλες τους για τους φοιτητές – σταδιακά – και σήμερα ξεκινά η διά ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων με μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Ορισμένα Πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου.

Ο βασικός λόγος όπως αναφέρουν είναι η «καλύτερη προετοιμασία για την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

Το Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινούν σήμερα ενώ διαφοροποιήσεις υπάρχουν στο ΕΚΠΑ στο οποίο άλλες σχολές υποδέχονται σήμερα τους φοιτητές και άλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Π.χ. το Τμήμα Φιλολογίας ξεκινά σήμερα, αλλά το Τμήμα Ψυχολογίας και η Νομική την ερχόμενη Δευτέρα 11/10.

Τα μαθήματα, θεωρητικά και εργαστηριακά, θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά δια ζώσης με αυξημένα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Τα μέτρα που ισχύουν για τα Πανεπιστήμιο ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.

Ποια είναι τα μέτρα για τους φοιτητές και το προσωπικό των Πανεπιστημίων

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  • Nα επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή
  • Nα επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
  • Nα επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, edupass.gov.gr, που αναμένεται να ανοίξει σήμερα Δευτέρα, οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης και εργαστηριακών τεστ.

Σημειώνεται ότι στην ίδια πλατφόρμα θα μπαίνουν και τα αποτελέσματα των self tests των μαθητών.

Εμβολιαστικά κέντρα στα Πανεπιστήμια

Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα ΑΕΙ.

Επίσης, κάθε Σχολή, πρέπει να έχει ορίσει  τον υπεύθυνο διαχείρισης Covid-19 και τον αναπληρωτή του.

Χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

Είσοδος φοιτητών στα Πανεπιστήμια

Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων -αναγνωστηρίων- βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες

Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Φοιτητικές εστίες: Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.

Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στην Covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Διαβάστε επίσης

Κεραμέως: “Μειώθηκαν κατά 3.000 τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά τον Σεπτέμβριο”

Μητροπολίτης Λαρίσης: “Οι άνθρωποι να ρωτούν τον γιατρό και όχι τον πολιτικό τους καθοδηγητή για τον εμβολιασμό”

Σε ποια σημεία θα κάνετε σήμερα, Δευτέρα, δωρεάν rapid test

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.