24ωρη απεργία την Τρίτη 12 Οκτώβρη των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν την Τρίτη 12 Οκτώβρη τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για το ύψος των ποσών που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ ως clawback.

Τι είναι το clawback

Το clawback είναι η υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από όλους τους ιδιώτες παρόχους της υγείας στον Οργανισμό λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) τονίστηκε ότι το claw back ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 με αναδρομική ισχύ από 01/01/2013. Εφαρμόστηκε ως ένα έκτακτο μέτρο συγκράτησης των δαπανών των παροχών υγείας ενόψει της οικονομικής κρίσης την οποία βίωνε η χώρα και με συνεχείς παρατάσεις νόμων που βγήκαν, θα εφαρμόζεται μέχρι και το 2024.

«Έχουν περάσει 9 χρόνια από την αρχική εφαρμογή του claw back στα οποία οι πάροχοι υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν βάλει πλάτη για να έχει ο Έλληνας πολίτης ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα σε σχεδόν μηδενικό κόστος», είπαν.

Με την εφαρμογή του claw back και του rebate, συνολικά πάνω από το 50% των εξετάσεων ετησίως που διενεργούνται σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν πληρώνονται σε αυτές, ενώ είναι υποχρεωμένες να τις εκτελούν, ανέφεραν και εξήγησαν: «Είναι σαν να αναγκάζεις έναν εργαζόμενο να δουλεύει για 8 ώρες και ο εργοδότης να τον πληρώνει για 3. Η σύμβαση που έχουμε αποδεχθεί και υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ δεν περιγράφει τέτοιους όρους».

Ενδεικτικές τιμές που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ

Η γενική αίματος, παρότι το κρατικό τιμολόγιο το οποίο έχει οριστεί από το 1991 έχει δώσει τιμή σε αυτήν την εξέταση στα 2,88 ευρώ, μετά την αφαίρεση του rebate και του claw back, τελικά η τιμή με την οποία πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι περίπου στο 1 ευρώ!

Αντίστοιχα η τιμή της αξονικής τομογραφίας βάση κρατικού τιμολογίου έχει οριστεί στα 71,11 ευρώ αλλά ο ΕΟΠΥΥ καταλήγει να αποζημιώνει τα διαγνωστικά εργαστήρια με την τιμή των 30 ευρώ περίπου, δηλαδή 60% κάτω της αρχικής τιμής.

Η τιμή της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία βάσει κρατικού τιμολογίου έχει 236,95 ευρώ, μετά την αφαίρεση των rebate και claw back, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να πληρώσει περίπου 50 ευρώ ανά εξέταση.

Ένας υπέρηχος θυρεοειδούς έχει τιμή 8,28 ευρώ, αλλά μετά την αφαίρεση των rebate και claw back ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει περίπου 5,5 ευρώ.

Αντίστοιχα για το holter ρυθμού, με ορισμένη τιμή τα 12,38 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τελικά 4 ευρώ. Ουσιαστικά αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε για την αγορά των μπαταριών που απαιτούνται.

Περικοπή αμοιβών

«Συνολικά, η περικοπή των αμοιβών μας σήμερα αγγίζει το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για claw back των προηγούμενων ετών και συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του claw back του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος.

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να επιβιώσει κάποιος με αυτές τις αμοιβές. Δεν μπορεί να έχεις συμφωνήσει να πληρώνεσαι 100 ευρώ και στο τέλος να σου δίνουν τα 30», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού.

«Το ποσό του clawback για το 2020 έχει υπολογιστεί στα 30 εκατ. ευρώ και τα οποία απαιτούμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς ο κ. Σκυλακάκης έχει αρνηθεί να μας συναντήσει», κατέληξαν.

Διαβάστε επίσης

Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασε το clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων

Συνάντηση Πλεύρη με εκπροσώπους των φαρμακευτικών – Μεγάλο αγκάθι το clawback

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.