Σχολεία και Β. Ελλάδα οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Υφυπουργός Μίνα Γκάγκα. Ανησυχεί η μεγάλη αύξηση – ρεκόρ 15% στα κρούσματα και στις νοσηλείες των τελευταίων τριών και πλέον μηνών.

Η κατάσταση στη Β. Ελλάδα αλλά και τα σχολεία αποτελούν αυτή τη στιγμή προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα έχει σύσκεψη με 14 δημάρχους και υγειονομικούς φορείς.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη συμπρωτεύουσα, θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και τους Διοικητές των Νοσοκομείων, καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Αντικείμενο το ποσοστό των εμβολιασμών και οι ενέργειες για την αύξησή του, όπως και η ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Παραμένουν ανεμβολίαστοι

Στη Β. Ελλάδα 6 στους 10 πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι και χθες εντοπίστηκαν 449 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας – Θράκης νοσηλεύονταν χθες 248 ασθενείς σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι. Επιπλέον, από τους 53 ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ, οι 51 (96,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ο νέος επιδημιολογικός χάρτης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα περιέχει και νέες “κόκκινες” περιοχές, κυρίως στη Β. Ελλάδα, όπως συνέβη και πριν από μία εβδομάδα με τις Περιφέρειες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας. Σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζει και η Λάρισα.

Τα σχολεία στο μικροσκόπιο

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει με προσοχή και τα επιδημιολογικά στοιχεία στις ηλικίες κάτω των 17 ετών. Από σήμερα, δε, και κάθε Τετάρτη, στην έκθεση του ΕΟΔΥ θα περιέχονται πληροφορίες ειδικά για τα κρούσματα στους μαθητές.

Από την αρχή της σχολικής χρονιά έχουν επιβεβαιωθεί 5.396 κρούσματα σε παιδιά σε σύνολο 21.439. Δηλαδή σε μία εβδομάδα το 1 στα 4 νέα κρούσματα αφορά σε παιδιά.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι υπάρχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, στην περίπτωση που τυχόν ξεφύγει η κατάσταση μεταξύ των ανήλικων παιδιών. Συγκεκριμένα αναμένεται να δεσμευθούν κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες των παιδιών, που θα νοσήσουν κι αν αυτές δεν επαρκούν, θα ενεργοποιηθεί η συνεργασία με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στις χειρότερες θέσεις η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 46η θέση στον κόσμο και στην 14η θέση στην Ευρώπη των 27 από πλευράς θανάτων λόγω κορωνοϊού, σε αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα καταγράφει 1.404 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πολιτών και είναι σε χειρότερη κατάσταση από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Επίσης χώρες ανάλογου πληθυσμού, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, με αναλογία 1.764 και 2.190 θανάτους αντίστοιχα ανά 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν καταγράψει σχεδόν διπλάσια κρούσματα.

Οι εν λόγω χώρες έχουν λιγότερους θανάτους, λιγότερους διασωληνωμένους και λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Σταφύλια: 8+1 οφέλη για την υγεία

Πότε γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο έναντι του κορονοιού στην εγκυμοσύνη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.