Με τεστ κορονοϊού στα οδοντιατρεία – Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας

Την έντονη αντίδραση των οδοντιάτρων έχει προκαλέσει το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο επίσκεψης στα ιατρεία τους, καθώς οι ασθενείς που προσέρχονται στα οδοντιατρεία ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορονοιού, ανάλογα με την οδοντιατρική θεραπεία ή πράξη.

Όπως αξιολογούν την απόφαση οι οδοντίατροι, υποχρέωση να κάνουν rapid test από σήμερα θα έχουν οι εμβολιασμένοι για να επισκεφτούν τα οδοντιατρεία, ενώ με αρνητικό μοριακό τεστ θα προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι.

Από το υπουργείο Υγείας δόθηκαν το απόγευμα της Τρίτης  διευκρινήσεις μετά από ερωτήματα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των ιδιωτών οδοντιάτρων:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021

Α. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

«Οι Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.»
«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση»
Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.
Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Β. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο].

Διαβάστε επίσης

Αντιδρούν οι οδοντίατροι για το rapid test σε εμβολιασμένους και μοριακό σε ανεμβολίαστους – «Είναι παράλογο»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.