Έρχεται η τρίτη δόση του εμβολίου – Ποια είναι τα κριτήρια για να το κάνετε

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει η τρίτη δόση του εμβολίου της COVID-19. Αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ανοσοκατασταλμένων και σειρά για την τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να πάρουν τα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως είναι οι υγειονομικοί. Το κριτήριο για να γίνει η τρίτη δόση είναι το πότε ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός. Πρέπει να έχουν περάσει ή 6 ή 8 μήνες.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει ταυτόχρονα, για όλους όσοι θα θελήσουν να το κάνουν.

Θεωρείται βέβαιο ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εισηγηθεί τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών – το επιχειρησιακό σχέδιο είναι έτοιμο, αναφέρουν οι πληροφορίες του Healthstories.

Όπως και στους ανοσοκατασταλμένους, η τρίτη ενισχυτική δόση θα γίνεται μόνο με εμβόλια mRNA (δηλαδή Pfizer/BionTech ή Moderna), ακόμη και αν αρχικά ο εμβολιασμός είχε γίνει με AstraZeneca ή Johnson & Johnson.

Παράλληλα αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τι έχει πει η Μαρία Θεοδωρίδου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι όσοι ασθενείς έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από τον Αύγουστο, θα πρέπει αρχές Σεπτεμβρίου να κλείσουν ραντεβού και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Σε εκείνους, οι οποίοι θα χρειαστεί να κάνουν την τρίτη δόση, συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσοι υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή.

Επιπλέον τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή από άλλα νοσήματα, που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία, η οποία θα πρέπει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η τρίτη δόση, όπως εξήγησε κα Θεοδωρίδου, θα βοηθήσει όλους όσοι δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Λίγο πριν το χτύπημα του κουδουνιού – Κορονοϊός και σχολικά τμήματα – Ανακοινώσεις και ενστάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.