Έκρυθμη η κατάσταση στο ΕΣΥ – Επί ποδός πολέμου οι συνδικαλιστές για τις αναστολές εργασίας

Πρωτομηνιά με προβλήματα και με εντάσεις για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Πρεμιέρα σήμερα για τις αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι έκρυθμη, καθώς ο ημερήσιος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων COVID-19 παραμένει υψηλός, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται σταθερά και οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου υπερδιπλασιάστηκαν. Περίπου 300 εισαγωγές γίνονται κάθε μέρα.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι συνδικαλιστές είναι επί ποδός πολέμου και κυοφορούνται έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από τις αναστολές εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει καταβληθεί, ενώ, όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ σήμερα απουσιάζουν από τις θέσεις τους 8.000 με 10.000 υγειονομικοί, κάτι που συνεπάγεται ακόμη περισσότερα κενά σε νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Βοστάνειο νοσοκομείο της Λέσβου, στο οποίο βγαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί, μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού, ο οποίος παρακολουθεί περίπου χίλιους ασθενείς. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό.

Αντίστοιχα προβλήματα αναμένονται και στην Πάτρα, καθώς 680 υγειονομικοί στα τρία νοσοκομεία της πόλης είναι ανεμβολίαστοι.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 150 εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε 120.

Ενεργοποιείται το plan B

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τρεις βασικοί άξονες του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία.

Προβλέπονται μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας και εντός Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων, λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για προσλήψεις τρίμηνης διάρκειας επικουρικού προσωπικού – πλην ιατρών – αλλά και συμβάσεις fast track με τον ιδιωτικό τομέα, για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΕΣΥ.

Για το κάθε νοσοκομείο θα τρέξει διαφορετικό επιχειρησιακό σχέδιο, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η απόφαση για τις αναστολές εργασίας είναι γνωστή από τον περασμένο μήνα και το τελευταίο διάστημα κάποιοι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν. Θα έχει ενδιαφέρον μέσα στην ημέρα να δούμε ποιο, τελικά, είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στα νοσοκομεία – ο πρώην Υπουργός αναπληρωτής Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι έχει εμβολιασθεί το 85%.

Μέχρι χθες, 31 Αυγούστου, έπρεπε να έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση και σήμερα προσέρχονται στο πόστο τους με τη βεβαίωση απαλλαγής από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή ή με το email με τα προγραμματισμένα ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Προβλήματα και στο ΕΚΑΒ

Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και με τις διακομιδές περιστατικών από το ΕΚΑΒ.

Αν δεν έχει δρομολογηθεί η ταχεία αντικατάσταση των 1.245 ανεμβολίαστων εργαζόμενων, που απασχολούνται ως πληρώματα ασθενοφόρων, στην Αθήνα τα οχήματα θα πρέπει από σήμερα να δουλέψουν με 350 άτομα λιγότερα, στη Θεσσαλονίκη με 300 άτομα λιγότερα, στη Μυτιλήνη με 100 άτομα λιγότερα και στην Πάτρα με 90 άτομα λιγότερα.

Τι λέει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου

Οι υγειονομικοί, που όλο το διάστημα που εξελίσσεται η επιδημία, εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, με εξαντλητικά ωράρια και με μεγάλο ψυχικό άχθος, είναι στα όριά τους.

Πολλοί από αυτούς δεν πήραν, καν, αρκετές μέρες καλοκαιρινή άδεια, λόγω των πιεσμένων συνθηκών. Αισθάνονται αγανάκτηση και, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, πιστεύουν ότι το μέτρο έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και ότι υφίστανται κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Μάλιστα ζητάνε πίστωση χρόνου από την κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα κάνει πίσω.

Ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει να αντιμετωπίσει με το καλημέρα την “καυτή πατάτα” των αναστολών. Χθες, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, δήλωσε σχετικά:

“Θέλουμε να πειστεί όλο το προσωπικό να εμβολιαστεί, πρώτα από όλα για τη δική του την υγεία, γιατί βρίσκεται στη μάχη, αλλά και για τη Δημόσια Υγεία”.

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση του ιικού φορτίου σε τουλάχιστον 5 περιοχές, δείχνουν τα λύματα

Πως θα εφαρμόσετε σωστά την πιο απλή και δοκιμασμένη θεραπεία ομορφιάς

Οι 11 τροφές της αντιγήρανσης – Πώς φρενάρουν τον χρόνο

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.