Τρόμος για το κύμα των ανεμβολίαστων: Μαζί με τους εκδρομείς γυρίζουν και τα μέτρα

Μετά τις διακοπές τους πολλοί επέστρεψαν στη βάση τους από σήμερα. Αλλά η αγωνία εξακολουθεί να κυριαρχεί για την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, καθώς, όσοι εκδρομείς γύρισαν από Κυκλάδες, νησιά του Ιουνίου και Κρήτη, είναι πολύ πιθανό να έφεραν μαζί τους στα αστικά κέντρα και τον κορονοϊό.

Μέσα σε όλα αυτά που ακούγονται για τα νέα μέτρα – που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τρίτη – ανθίζει και ο τρόμος για το κύμα των ανεμβολίαστων και για το πώς αυτό θα επηρεάσει την ομολογουμένως εύθραυστη ισορροπία των τελευταίων ημερών. Η κυβέρνηση, ως φαίνεται, εξετάζει αυστηρούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. Οι περιορισμοί, μάλιστα, θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει το μεγάλο στοίχημα των σχολείων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, πολλώ δε μάλλον που έχασε το στοίχημα της επίτευξης ανοσίας…

Ένα από τα μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν, θα αφορά στους κλειστούς χώρους στην εστίαση και στα κέντρα ψυχαγωγίας, όπου αναμένεται να έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από την COVID-19. Ένα δεύτερο πιθανό μέτρο είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, οπότε οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους το μοριακό ή το rapid test δυο φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον αναμένεται να παραμείνουν τα μέτρα που ισχύουν για τα ταξίδια.

Νέοι και ανεμβολίαστοι

Τρόμος για το κύμα των ανεμβολίαστων: Μαζί με τους εκδρομείς γυρίζουν και τα μέτρα
Ο κ. Αργύρης Τζουβελέκης

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρης Τζουβελέκης, με ανάρτησή του στο Facebook, εμφανίζει γράφημα με τις ηλικίες και τους ανεμβολίαστους νοσηλευόμενους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Όπως εξηγεί, από το γράφημα μπορεί κανείς να συνοψίσει τα εξής σημαντικά ευρήματα:

Τρόμος για το κύμα των ανεμβολίαστων: Μαζί με τους εκδρομείς γυρίζουν και τα μέτρα

  • To 17.5% (20/114) των ανεμβολίαστων νοσηλευομένων είναι νέοι μικρότεροι των 40 ετών. Τα ποσοστά νοσηλειών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (95% ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι έναντι 5% εμβολιασμένων – αλλά και στην ηλικιακή ομάδα των 40-59 ετών που θεωρούνται νέοι σε παραγωγική τουλάχιστον ηλικία, είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολίου, με το 92% των νοσηλειών να είναι ανεμβολίαστο) επιβεβαιώνουν την τρέχουσα βιβλιογραφία, που αναφέρει ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και κυρίως των νεαρότερων ηλικιών.
  • Ακόμη και οι ανεμβολίαστοι νέοι νοσούν πολύ βαρύτερα από τους εμβολιασμένους νέους, ήτοι διπλάσιος μέσος χρόνος νοσηλείας (12 ημέρες έναντι 5 ημερών), σοβαρότερου βαθμού αναπνευστική ανεπάρκεια και μεγαλύτερη πιθανότητα για διασωλήνωση (το 95% στην ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο)
  • Mελέτη δημοσιευμένη στο έγκριτο περιοδικό JAMA (https://jamanetwork.com/…/jamainter…/fullarticle/2770542) με τη συμμετοχή 3.222 νέων, 18-34 ετών, έδειξε ότι το 21% (ένας στους πέντε δηλαδή) χρειάστηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το 10% (ένας στους δέκα) διασωληνώθηκε και το 2,7% πέθανε (ένας στους 35). Συμπέρασμα: Ακόμη και οι νέοι ανεμβολίαστοι δεν είναι άτρωτοι.
  • Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο βαρύτερη είναι η νόσος, τόσο πιθανότερο είναι να παραμείνουν μακροχρόνια κατάλοιπα στον οργανισμό, στο πλαίσιο ενός όψιμου μεταφλεγμονώδους συνδρόμου, που με τον όρο long COVID-19 (μακρά COVID-19). To συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μάλιστα πολυσυστηματικό και περιλαμβάνει εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα (δύσπνοια, μειωμένη ικανότητα για άσκηση), το μυοσκελετικό (αδυναμία, καταβολή, γενικευμένη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες), μέχρι την καρδιά (ταχυκαρδία) και τους νεφρούς, αλλά και νευρολογικές εκδηλώσεις έως και διαταραχές του ύπνου.
  • Να σημειωθεί ότι αναφέρω σκοπίμως τις ήπιες μορφές του συνδρόμου, που είναι και οι πλέον συνήθεις και όχι τις βαρύτερες μορφές, που φθάνουν μέχρι και το σημείο της αναπνευστικής, καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας. Οι εκδηλώσεις αυτές, πέραν των υπολοίπων, περιορίζουν σημαντικά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το αναφέρω αυτό διότι ακούγεται ευρέως περί εγγυήσεων ότι τα εμβόλια ΔΕΝ θα προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπλοκές στον εμβολιασμένο, επισημαίνει ο κ. Τζουβελέκης.

Ελπίδες για την τρίτη δόση

Την ίδια ώρα η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BionTech βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο προστασίας κατά της μόλυνσης και της σοβαρής νόσησης σε άτομα 60 ετών και άνω στο Ισραήλ σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις.

Αυτό φάνηκε από τα νέα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της επιτροπής ειδικών για τα εμβόλια και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ισραηλινού Υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία συμπίπτουν με τις στατιστικές μελέτες, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Maccabi Health Services, τον έναν από τους τέσσερις οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία των Gertner Institute και KI Institute του Ισραήλ, στελέχη του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω η προστασία από την μόλυνση, που εξασφαλίζεται 10 ημέρες μετά την τρίτη, αναμνηστική δόση, είναι τέσσερις φορές υψηλότερη, σε σχέση με την προστασία που παρέχεται έπειτα από τις δύο δόσεις.

Η τρίτη, αναμνηστική δόση στους άνω των 60 πρόσφερε 10 ημέρες μετά πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη προστασία από την σοβαρή νόσηση και την νοσηλεία.

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: 1.948 νέα κρούσματα, 318 διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι

Τρεις απλές ασκήσεις για να αποκτήσετε γυμνασμένα πόδια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.