Μύκονος και Ίος λίγο πριν το Lockdown – Χαρδαλιάς: Δεν είναι ηθικά ανεκτό κάποιοι να παίζουν με τη ζωή μας

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλούν τα νέα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας καθώς οι περισσότερες περιοχές βρίσκονται ήδη σε κόκκινο συναγερμό.

Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδα αλλάζει ανά εβδομάδα προς το χειρότερο όπως προκύπτει από τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας και τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των καθηγητών Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο κ. Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η Μύκονος και η Ίος είναι ένα βήμα πριν το lockdown και είπε σε αυστηρό τόνο ότι «κάποιοι δεν παίζουν μόνο με τη ζωή τους, παίζουν και με τη ζωή των υπολόπιων. Και δεν ξέρω πόσο αυτό είναι ηθικά ανεκτό».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες

«Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη.

Επίσης η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε τα εξής:

  • Ο αριθμός των νέων νοσηλειών έχει μια σταθεροποίηση και στην εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσε αύξηση κατά 28%.
  • Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.344, ενώ ένας στους δύο είναι κάτω των 54 ετών. «Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι όσοι νοσούν το τελευταίο διάστημα», είπε.
  • Η διασπορά των κρουσμάτων γίνεται κυρίως ενδοοικογενειακά, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

«Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι το πιο δυνατό όπλο», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι : «Η Μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, έχει επικρατήσει».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο

Ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο διευκρινίζοντας ότι αν εκτεθούμε σε μεγάλο ιικό φορτίο είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε. «Ο εμβολιασμός μειώνει το φορτίο στη μύτη και δεν μεταδίδουμε εύκολα», ανέφερε.

Ν.Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της επικράτειας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί προσοχή, ο ιός είναι ανάμεσα μας» και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται ένα βήμα από το να υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο πριν λίγες ημέρες, ενώ ελέγχονται τα νησιά: Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος.

«Κάποιοι δεν παίζουν μόνο με τη ζωή τους, παίζουν και με τη ζωή των υπολοίπων. Και δεν ξέρω πόσο αυτό είναι ηθικά ανεκτό», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πάνω από 5 εκατ. είναι οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ενήλικοι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι στο 64%

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.