Εμβόλια mRNA: Ασφαλή για μωρά που θηλάζουν

Νέα έρευνα καθησυχάζει τις θηλάζουσες, οι οποίες έχουν κάνει εμβόλιο mRNA για προστασία από την COVID-19. Όπως φάνηκε, τα συστατικά αυτών των εμβολίων δεν “περνάνε” στο μητρικό γάλα, άρα είναι ασφαλή για τα μωρά που θηλάζουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Στεφανί Γκάου του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής JAMA Pediatrics και την οποία αναδημοσιεύει το αθηναϊκό πρακτορείο, μελέτησαν 13 δείγματα γάλακτος από επτά θηλάζουσες, μέσης ηλικίας 38 ετών, που είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού πρόσφατα. Τα παιδιά, που θήλαζαν, είχαν ηλικίες από ενός μηνός έως τριών ετών.

Σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ίχνος του mRNA (του μορίου του αγγελιαφόρου RNA), του βασικού ενεργού συστατικού αυτών των εμβολίων, μέσα στις επόμενες τέσσερις έως 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη «παρέχει σημαντικές πρώιμες ενδείξεις, που ενισχύουν τις τρέχουσες συστάσεις, καθώς το mRNA που σχετίζεται με το εμβόλιο δεν μεταφέρεται στο βρέφος».

Αυτό πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά για τις εγκύους, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Ασφαλές το μητρικό γάλα

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι, ακόμη κι αν κάποιο συστατικό του εμβολίου εισχωρούσε στο μητρικό γάλα και μέσω αυτού στο βρέφος, για να θεωρηθεί δυνητικά επικίνδυνο θα έπρεπε να μη διαλυθεί στο στομάχι του και να απορροφηθεί από τον οργανισμό του.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ακόμη κι αν απειροελάχιστα και μη ανιχνεύσιμα ίχνη του mRNA του εμβολίου κατάφερναν να «τρυπώσουν» στο μητρικό γάλα, αυτό το γενετικό υλικό θα υφίστατο διάσπαση από το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού.

Όμως, ακόμη κι αν αυτό δεν συνέβαινε, θα έπρεπε να αποδειχθεί πως το υλικό του εμβολίου είναι, όντως, επιβλαβές, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί, συνεπώς δεν ανακύπτουν ζητήματα ασφάλειας για τα βρέφη των εμβολιασμένων μητέρων, οι οποίες θηλάζουν.

Διαβάστε επίσης

Η κλιματική αλλαγή μας σκοτώνει, τα νέα στοιχεία

Πώς να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων χωρίς να πεινάτε

Αγωνία για δεκάδες κρούσματα κορονοιού σε πλοίο από την Ίο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.