COVID-19: Να ένας λόγος, που δεν μας πέρασε από το μυαλό, αλλά “φρενάρει” τα εμβόλια

Εν μέσω ανακοινώσεων για ανεπιθύμητες ενέργειες, των αρνητών και των επιφυλακτικών, υπάρχουν και κάποιοι, που πολύ θα ήθελαν να θωρακιστούν ενάντια στην COVID-19, αλλά δεν τολμούν να εμβολιαστούν.

Επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν την πραγματική αιτία, που “φρενάρει” τα εμβόλια, καθώς μια νέα μελέτη από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε έναν, ακόμη, λόγο, που πολλοί ενήλικες δεν αποφασίζουν να τα κάνουν.

Αυτό που έχουν είναι φοβία της βελόνας. Και μη βιαστείτε να μιλήσετε προσβλητικά για εκείνους ή να τους υποτιμήσετε. Ο φόβος τους είναι πραγματικός.

Βρέθηκε, λοιπόν, ότι τα άτομα, που φοβούνται τις ενέσεις, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μην κάνουν το εμβόλιο για την COVID-19. Φαίνεται, δε, ότι πάνω από τους μισούς, που παραμένουν ανεμβολίαστοι, φοβούνται τις σύριγγες και το τσίμπημα. Οι περισσότεροι, μάλιστα, θυμήθηκαν ότι είχαν μια στρεσογόνα εμπειρία με τη βελόνα στον παιδίατρο, όταν ήταν μόλις 5 ετών.

Ένας υπαρκτός φόβος

Στη μελέτη συμμετείχαν 15.014 ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο ένας στους τέσσερις είχε τη φοβία της βελόνας, οπότε ανέβαλε τον εμβολιασμό του ή αποφάσισε να μην πάει ποτέ να κάνει το εμβόλιο.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτή η διστακτικότητα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη μεταξύ των νέων και ορισμένων εθνικών μειονοτήτων.

Το περιοδικό Psychological Medicine δημοσίευσε τα συμπεράσματα. Σύμφωνα με αυτά, αν απουσίαζε το άγχος για την ένεση, πάνω από το 10% των ανεμβολίαστων ενηλίκων θα παραμέριζε τον δισταγμό του και θα πήγαινε να το κάνει.

Η φοβία της βελόνας (που ονομάζεται και τρυπανοφοβία), είναι μια αναγνωρισμένη ψυχιατρική κατάσταση, που προκαλεί έντονο φόβο και άγχος για το τσίμπημα από τη σύριγγα.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Daniel Freeman, εξήγησε: “Για άτομα με φοβία της βελόνας, το να δουν μια σύριγγα είναι ικανό να τους προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Αμέσως μετά μπορεί να πέσει ξαφνικά και η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός κι όταν συμβαίνει αυτό, μερικοί άνθρωποι λιποθυμούν. Το να κάνεις το εμβόλιο για την COVID-19 σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσεις τη βελόνα”.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.