Εμβόλια mRNA: Εξετάζονται περιστατικά μυοκαρδίτιδας και στην Ελλάδα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει όλα τα στοιχεία για περιστατικά μυοκαρδίτιδας, που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και ενδέχεται να σχετίζονται με τα mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna), σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Τσολιά και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η καθηγήτρια τόνισε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.

Η κ. Τσολιά ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

Πρόσθεσε δε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Εμβόλιο AstraZeneca: «Δεν έγιναν παλινωδίες»

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Τσολιά τόνισε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών., σημειώνοντας ότι η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξήγησε ότι βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ ή θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.

Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη της για την δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου ότι η επιτροπή διορθώνει ένα λάθος που είχε κάνει, λέγοντας ότι δε συμφωνεί καθόλου με την άποψή του και πως το εμβόλιο της AstraZeneca βοήθησε σημαντικά για τη μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα μας.

Πηγή: Newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

Τα ύποπτα συμπτώματα μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό

Μυοκαρδίτιδα και εμβόλια για την COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.