Σύγχυση με τη διάθεση των self tests από τα σούπερ μάρκετ – Τι αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί Αττικής και Θεσσαλονίκης

Τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο μίας νέας διαμάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φαρμακοποιούς με την έναρξη διαλόγου σχετικά με την διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, στην ΚΥΑ για την άρση των περιορισμών των μέτρων, προβλέπεται έμμεσα ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα μπορούν να διανέμονται από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων.

Και ενώ οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ανέστειλαν την απόφασή τους και χορηγούν  δωρεάν τα self tests, οι συνάδελφοί τους στην Αττική αποφάσισαν τη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τις 19 Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική συμφωνία κυβέρνησης και φαρμακοποιών ήταν η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει κάνει σαφές πως η συμφωνία ισχύει μέχρι τις 19 του μήνα. Ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε αντιδράσει λόγω των σεναρίων διάθεσης των self test και από άλλους επαγγελματικούς κλάδους και είχε διακόψει νωρίτερα την δωρεάν χορήγηση.

Αυτή την απόφαση την πήρε πίσω μετά το κάλεσμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη προς το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να συζητηθεί η περιατέρω συνεργασία των δύο πλευρών για το θέμα και την πιθανή αμοιβή των φαρμακοποιών.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε όμως ότι δεν θα δόσει άλλη παράταση στη δωρεάν χορήγηση των self tests μετά τις 19 Ιουνίου.

Το κλίμα έχει πυροδοτηθεί μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για όλα τα νέα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοιού, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς ορίζεται ότι τα self tests θα μπορούν να διανέμονται και από άλλα καταστήματα πέραν των φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shops, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων, θα μπορεί να παρίσταται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα:
“Δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή”, διευκρινίζεται στην ίδια παράγραφο.

Διαβάστε την ΚΥΑ fekektaktametra

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΑ απεφάσισε τη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τς φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρεις μήνες δεν ξεκίνησε καν την συζήτηση για επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, όπως γραπτώς είχε δεσμευτεί ο υπουργός κ. Κοντοζαμάνης.

Η μη τήρηση της υπογραφής της Κυβέρνησης έρχεται να ακολουθήσει την προηγούμενη μη τήρηση της υπογραφής της σχετικά με την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.

Αν η κυβέρνηση είχε στοιχειωδώς την θέληση να προχωρήσει στην επίλυση οποιουδήποτε σοβαρού προβλήματος θα είχε ξεκινήσει τουλάχιστον να συζητά μαζί μας.

Αντί για αυτό, τρεις μέρες πριν από την λήξη της παράτασης που δόθηκε από τους φαρμακοποιούς, συναισθανόμενοι την αγωνία μαθητών και οικογενειών τους, αποφασίσαμε αντί για 6 Ιουνίου που έληγε η συμφωνία, να τελειώσει στις 19 Ιουνίου.

Ως εδώ με τις αδιαφανείς συμφωνίες με την κυβέρνηση, που οδήγησαν σε διασυρμό του κλάδου.

Οι φαρμακοποιοί θα διεκδικήσουν δυναμικά την επίλυση των θεσμικών τους αιτημάτων».

Ο πρόεδρος
Κωνσταντίνος Λουράντος
Ο γραμματέας
Ηλίας Γιαννόγλου»

Διαβάστε επίσης

Αρχίζει ξανά η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

ΠΦΣ: Να τηρήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για τα self tests από τα φαρμακεία

Δεν θα χορηγούν από σήμερα δωρεάν τα self tests οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

Σκέρτσος: Θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self tests

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.