Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα στο πρώτο κύμα της επιδημίας

Σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση αλκοόλ σημειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που συμπεριέλαβε 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, όπου η μείωση υπήρξε αισθητή.

Οι μεγαλύτερες μέσες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Αλβανία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα (μείωση περίπου 20%, σε δείγμα 470 ατόμων) και Φινλανδία.

Στον αντίποδα, η Βρετανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έρευνα «European Alcohol and Covid-19 Survey», η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addiction» (Εθισμός), συνέλεξε δειγματοληπτικά στοιχεία από σχεδόν 32.000 άτομα, καταναλωτές αλκοόλ, στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης οφειλόταν στη μείωση των περιστατικών βαριάς μέθης.

Όσοι ανέφεραν αυξημένα επίπεδα στρες – π.χ. εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και μείωσης του εισοδήματός τους που επέφερε η πανδημία ή δραστικών αλλαγών στην καθημερινότητά τους- ήταν λιγότερο πιθανό να μειώσουν το αλκοόλ.

Από την άλλη, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα εμφάνισαν την μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.