COVID-19: Στη… ράγα για κέρδη μέχρι και 30 δισ. η Moderna

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2022 όσον αφορά στα κέρδη της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna.

Χάρη στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του εμβολίου της για την COVID-19 και στις υψηλότερες τιμές, η εταιρεία προσδοκά περισσότερα κέρδη.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι θα κερδίσει πάνω από 19 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι προβλέψεις «φρενάρουν» τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς τα κρούσματα της πανδημίας μειώνονται σταθερά σε όλο τον κόσμο, λόγω της αύξησης στους εμβολιασμούς, αναφέρουν αναλυτές της Jefferies, μετά από συνομιλία που είχαν με τον CEO της φαρμακευτικής, Stéphane Bancel, σύμφωνα με το fiercepharma.

Κέρδη έως 30 δισ. δολάρια

Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι τα κέρδη μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, από τον φόβο των πολιτών για την ενδεχόμενη μόλυνση, αλλά και από το αν η φαρμακευτική θα μπορέσει να αναπτύξει ένα νέο, καινοτόμο, συνδυαστικό εμβόλιο κατά της COVID-19 και κατά της γρίπης.

Επιπλέον, είναι πιθανό η Moderna να αρχίσει να χρεώνει περισσότερα χρήματα ανά δόση, καθώς το δικό της εμβόλιο αυτή τη στιγμή έχει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας, χωρίς τις σοβαρές παρενέργειες των ανταγωνιστών του, οι οποίες προκαλούν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο επιδέχονται παρεμβάσεων και βελτιώσεων.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι μπορεί να παραγάγει από 800 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις φέτος και περίπου 3 δισεκατομμύρια έως το 2022. Μάλιστα σχεδιάζει επέκταση στις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη παραγωγή και ζήτηση.

Οι συμφωνίες της, δε, δεν περιλαμβάνουν μόνο κράτη με τα οποία ήδη συνεργάζεται, αλλά και χώρες οι οποίες φέτος δεν κατάφεραν να καλύψουν τις εμβολιαστικές τους ανάγκες.

Υπάρχει, βέβαια, μία, ακόμη, σημαντική παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτή είναι ο εμβολιασμός των παιδιών. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε, το πρωί της Δευτέρας, αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την χρήση του εμβολίου της σε εφήβους. Αντίστοιχο αίτημα υποβλήθηκε στον Καναδά και πρόκειται να υποβληθεί και στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Προς ώρας χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Εξάλλου η εταιρεία διερευνά επιπλέον τρία εμβόλια, που να «πιάνουν» τις παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2, όπως και το να μειώσει την χορηγούμενη δόση στο υπάρχον εμβόλιο.

Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένονται τα νέα για ένα mRNA εμβόλιο και για την εποχική γρίπη.

Πηγή: mononews

Δθαβάστε επίσης

Οι τζίροι και τα κέρδη των εταιρειών Pfizer και BioNTech

Στα 275 εκατομμύρια δολάρια οι πωλήσεις του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid-19

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.