COVID-19: Οι άνδρες με αυτό το χαρακτηριστικό κινδυνεύουν να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ

Είναι από καιρό γνωστό ότι η COVID-19 έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους άνδρες με μοιραία έκβαση σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Νέα έρευνα συνδέει τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στους άνδρες με ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Μια ομάδα ερευνητών των ΗΠΑ υποψιάστηκε για πρώτη φορά τη σχέση του γονιδίου όταν παρατήρησαν ότι οι άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία, ήταν πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της COVID-19 και να εισαχθούν για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

“Μεταξύ των ανδρών που νοσηλεύονταν με COVID-19 σε νοσοκομείο, το 79% είχε ανδρογενετική αλωπεκία σε σύγκριση με το 31% – 53% που αναμένεται στον γενικό ανδρικό πληθυσμό”, ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Andy Goren, από την Applied Biology Inc. στην Καλιφόρνια. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη διαδικτυακή εαρινή συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από τη δραστηριότητα ενός γονιδίου του υποδοχέα ανδρογόνων (AR), το οποίο σε ορισμένους άνδρες μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Ένα ένζυμο που ονομάζεται TMPRSS2 – κλειδί για τη μόλυνση με COVID-19 – είναι επίσης ευαίσθητο στα ανδρογόνα και μπορεί να επηρεαστεί και από το γονίδιο AR της φαλάκρας, εξήγησε η ερευνητική ομάδα.

Ένα βασικό τμήμα του γονιδίου AR φαίνεται να επηρεάζει τόσο τη σοβαρότητα του COVID-19 όσο και την τάση των ανδρών να χάσουν τα μαλλιά τους λόγω ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια γενετική ανάλυση 65 ανδρών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με ορισμένες δομικές διαφορές στο γονίδιο AR ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Γκόρεν είπε ότι μία εξέταση του γονιδίου “θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για να βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών με COVID-19 που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”.

Πιστεύει επίσης ότι «η ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη που συνδέεται με τον υποδοχέα ανδρογόνων είναι ένα άλλο στοιχείο που υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των ανδρογόνων στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19».

Στην ίδια συνάντηση η Dr. Teresa Murray Amato από το Long Island Jewish Forest Hills στη Νέα Υόρκη δήλωσε από την πλευρά της ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ υψηλότερου αριθμού υποδοχέων ανδρογόνων και υψηλότερης συχνότητας εισαγωγής σε ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19″.

Ο Amato πρόσθεσε, “ενώ η μελέτη είναι μικρή και η ακριβής συσχέτιση δεν είναι πλήρως κατανοητή, μπορεί να δώσει τουλάχιστον μία απάντηση στο γιατί οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να εισαχθούν σε ΜΕΘ”.

Σύμφωνα με την Amato, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν “φάρμακα που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ανδρογόνων θα είναι χρήσιμα στη θεραπεία ενός υποσυνόλου ασθενών με COVID-19”.

Επειδή τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ιατρική συνάντηση, θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά έως ότου αξιολογηθούν και δημοσιευθούν σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Πηγή: usnews.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.