Κορονοϊός: Πόσο καιρό παραμένουν τα αντισώματα στο αίμα  

Επί τουλάχιστον οκτώ μήνες έπειτα από την μόλυνση, παραμένουν στο αίμα τα αντισώματα που εξουδετερώνουν την Covid-19.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ιταλικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου σε συνεργασία με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας,τον οργανισμό που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σε θέματα δημόσιας υγείας και δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαπίστωση ισχύει «ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου, της ηλικίας των ασθενών και της παρουσίας υποκείμενων νόσων».

«Η παρουσία των αντισωμάτων, αν και μειώνεται με τον χρόνο, αποδεικνύεται “πολύ επίμονη”: οκτώ μήνες μετά την διάγνωση, μόνον τρεις ασθενείς» από το 162 που παρακολουθήθηκαν (29 μεταξύ τους πέθαναν) δεν ήσαν πλέον θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, εξηγούν σε κοινή ανακοίνωσή τους το νοσοκομείο San Raffaele και το ISS.

Εξάλλου, η πρώιμη παρουσία των αντισωμάτων αυτών είναι «σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπιση της λοίμωξης: όσοι δεν κατορθώσουν να τα παραγάγουν τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες μετά την προσβολή κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρές μορφές της Covid-19».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Μονάδα Εξέλιξης της Ιικής Μετάδοσης του νοσοκομείου San Raffaele, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνας για τον Διαβήτη του νοσοκομείου. Αναπτύχθηκε ένα ειδικό τεστ για τα αντισώματα με την χρησιμοποίηση τεχνικών που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί για την μελέτη των αντισωμάτων που συμμετέχουν στην αυτοάνοση απόκριση στην βάση του διαβήτη τύπου 1.

Χάρη σε τεχνικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την μελέτη των εμβολίων κατά του HIV, οι ερευνητές του San Raffaele και του ISS ανέπτυξαν επίσης νέα μέθοδο αξιολόγησης των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications επέτρεψε «την χαρτογράφηση κατά σχεδόν εξαντλητικό τρόπο της εξέλιξης στον χρόνο της απόκρισης των αντισωμάτων στην Covid-19», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με την παρακολούθηση 162 ασθενών θετικών στον SARS-CoV-2 (κατά 67% ανδρών διάμεσης ηλικίας 63 ετών) που παρουσιάσθηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου San Raffaele κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία.

Τα πρώτα δείγματα αίματος ελήφθησαν ταυτόχρονα με την διάγνωση τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020, τα τελευταία στο τέλος του Νοεμβρίου 2020. Το 57% των ασθενών έπασχε από υποκείμενο νόσημα την στιγμή της διάγνωσης. Τα συχνότερα ήταν η υπέρταση (44%) και ο διαβήτης (24%).

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.