ΦΣΘ: Οι φαρμακοποιοί δεν εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, ούτε αποτελέσματα self test

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης από πολίτες που ζητούν την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

Μάλιστα συχνά η καθοδήγηση των πολιτών προς τα φαρμακεία γίνεται, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι πολίτες, από τους υπευθύνους των εμβολιαστικών κέντρων.

Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί πολίτες να ζητούν από το φαρμακείο την καταχώρηση του αποτελέσματος του self test που έχουν πραγματοποιήσει.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ότι τα φαρμακεία έχουν επιφορτιστεί μόνο με τη διαδικασία του κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμό.

Συνεπώς δεν είναι αρμόδια για την έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως κωδικούς taxisnet, τα οποία δεν έχει και δεν πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο φαρμακοποιός.

Για το λόγο αυτό ο ΦΣΘ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην προστρέχουν στα φαρμακεία για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, αλλά είτε να το εκδίδουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά είτε να ζητούν την έκδοσή του από τα ΚΕΠ, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας.

Όσον αφορά τα self tests, ο ΦΣΘ υπενθυμίζει ότι τα φαρμακεία έχουν αναλάβει μόνο τη διάθεσή τους προς τους δικαιούχους, όπως αυτοί ορίζονται κάθε φορά από τα αρμόδια υπουργεία και δεν υποχρεούνται να καταχωρούν και να εκτυπώνουν τις δηλώσεις του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος.

Επίσης διευκρινίζεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι αρμόδιοι για την εγγραφή των πολιτών στην άυλη συνταγογράφηση.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.