Πότε περιμένουμε την άρση και άλλων περιοριστικών μέτρων

Το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων παρουσίασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Την Τετάρτη, όπως γνωστοποίησε θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις, το ωράριο κυκλοφορίας και για τα sms.

Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το πως θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια, από τον υπουργό Τουρισμού.

Προνόμια εμβολιασμένων

Η κα. Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν σκέψεις για διαφορετική μεταχείριση όσων έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ότι ” η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο εάν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες”.

Το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. Πελώνη:

-Από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Επαναρχίζουν, επίσης, οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

-Από σήμερα, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

-Ξεκινούν επίσης οι προπονήσεις για αθλήματα που έχουν διοργανώσεις έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς και η χρήση κολυμβητηρίων από αθλούμενους και θα ακολουθήσει σταδιακά η επανεκκίνηση πρόσθετων αθλητικών δραστηριοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε ό,τι αφορά τον ιό.

-Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.

-Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

-Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

-Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, ξεκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Η κ. Πελώνη τόνισε ακόμα ότι “η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα και έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000 εμβολιασμούς. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην Ε.Ε. σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

“Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς, θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού”.

Η κ. Πελώνη διαβεβαίωσε ότι “οι δεύτερες δόσεις των συμπολιτών μας που έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι όλες εξασφαλισμένες”, ενώ σχετικά με τα ποσοστά των εμβολιασμών στους υγειονομικούς τόνισε ότι είναι 85% στους γιατρούς και 63% στους νοσηλευτές.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.