Κικίλιας: Aπό τέλος Μαΐου θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44

Από τέλος Μαΐου όλα τα εμβόλια κατά της covid-19 θα είναι διαθέσιμα για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-44, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Από τέλος Μαΐου, η ηλικιακή ομάδα 30-44 θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και για τα υπόλοιπα εμβόλια, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson, και όχι μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από τον Ιούλιο και οι άνω των 18 ετών

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ σχετικά με το σχέδιο «Ελευθερία» και τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, είπε ότι

  • το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου
  • τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι άνω των 18 ετών
  • χθες έγιναν 111.000 εμβολιασμοί, ενώ και σήμερα φαίνεται πως θα γίνουν πάνω από 100.000 και «στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς.

Σχετικά με το «τείχος ανοσίας», αυτό θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, μέσα στο καλοκαίρι, υπολογίζοντας τους εμβολιασθέντες και όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, επειδή νόσησαν από τον κορονοϊό.

Μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων

«Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων, αλλά εάν συνεχιστούν ως έχουν και οι εταιρίες είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους, θα πετύχουμε την ανοσία που θέλουμε», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «προχωρώντας το καλοκαίρι θα εξεταστεί περαιτέρω άρση με γνώμονα πάντα, να τηρούνται όσα αποφασίζονται» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε κλειστό χώρο και ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα όλοι οι εμβολιασμοί, φοράμε μάσκα και θα φοράμε για αρκετό διάστημα ακόμα», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα εξεταστεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους».

Για το καλοκαίρι, τόνισε επίσης ότι «θα ενισχύσουμε ό,τι πήγε καλά το προηγούμενο και θα διορθώσουμε τα λάθη», ενώ όπως είπε «τα νούμερα σταδιακά βελτιώνονται, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμα πίεση στις ΜΕΘ».

Θα προγραμματιστεί και ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών αν εγκριθεί το εμβόλιο

Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο ΕΜΑ εξετάζει τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών έπειτα από αίτημα της Pfizer και αν αυτό εγκριθεί θα προγραμματιστεί και ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικίας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.