Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έτοιμοι να συζητήσουμε άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πενυματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή η συμμαχία εμβολίων GAVI χαιρέτισε σήμερα τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19 και κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να βοηθήσει τις εταιρίες μεταποίησης να μεταφέρουν τεχνογνωσία προκειμένου να ενισχυθεί η παγκόσμια παραγωγή.

Η συμμαχία, που εδρεύει στη Γενεύη και που μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) διαχειρίζεται το πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικούς περιορισμούς στην προμήθεια σκευασμάτων αφού οι αρχές της Ινδίας ανέστειλαν τις εξαγωγές εμβολίων λόγω της έξαρσης της επιδημίας COVID-19 στη χώρα.

«Αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία της δέσμευσης της κυβέρνησης (Μπάιντεν) να εργαστεί προς την αύξηση της παραγωγής πρώτων υλών, το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη χαλάρωση των τωρινών περιορισμών στην παγκόσμια προμήθεια», ανέφερε η συμμαχία στο Reuters σε ανακοίνωση.

«Η GAVI προτρέπει τώρα, προς όφελος της παγκόσμιας ισότιμης πρόσβασης, τις ΗΠΑ να στηρίξουν τους μεταποιητές να μεταφέρουν όχι μόνο πνευματική ιδιοκτησία αλλά επίσης και τεχνογνωσία σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί άμεσα η παγκόσμια παραγωγή».

Το εμβόλιο της AstraZeneca, που παρασκευάζεται από το Serum Institute of India, είναι έως τώρα το βασικό σκεύασμα του COVAX. Ο μηχανισμός έχει προφέρει 53 εκατ. εμβόλια κατά της COVID-19 σε 121 χώρες και περιοχές. Στόχος είναι να καταστούν διαθέσιμες 2 δισεκ. δόσεις έως τα τέλη του 2021, μισές εκ των οποίων θα δοθούν σε 92 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

«Η Gavi καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί δόσεις με τον COVAX άμεσα για να βοηθήσει αυτές τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τους τωρινούς περιορισμούς στην παγκόσμιες προμήθειες και που χρειάζονται άμεσα να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους που κινδυνεύουν περισσότερο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια ο Μπάιντεν – Αντιδρά η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών

Μπιλ Γκέιτς: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις παραλλαγές του κορονοϊού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.