Πριν από 16 χρόνια νόσησε από καρκίνο – Σήμερα περιμένει το πρώτο της παιδί, γιατί κατέψυξε ωοθηκικό ιστό

Μία 39χρονη γυναίκα που ταλαιπωρήθηκε αρκετά στη ζωή της, είναι έτοιμη να αφήσει πίσω όσα την βασάνισαν και να γίνει μητέρα, καθώς προνόησε και κατέψυξε ωοθηκικό ιστό.

Η περίπτωσή της θα απασχολήσει μεγάλο μέρος του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αναπαραγωγικής Ιατρικής με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις» που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 8–10
Μαρτίου 2024.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, θα παρουσιάσει ένα μοναδικό περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία πριν από 16 χρόνια διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο, λέμφωμα Hodgkins, για το οποίο υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Το 2013 επανεμφάνισε το συγκεκριμένο αιματολογικό καρκίνο, μόνο που αυτή τη φορά, πριν ξεκινήσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου, κατέψυξε ωοθηκικό ιστό προκειμένου να προασπίσει και να διατηρήσει τη γονιμότητά της.

Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της, στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητά της. Η γυναίκα, μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και έχοντας συλλέξει ωάρια, προχώρησε στη γονιμοποίησή τους με το σπέρμα του συζύγου της και έγινε εμβρυομεταφορά δυο εμβρύων στο στάδιο των βλαστοκύστεων, στις 5 Οκτωβρίου του 2023. Σήμερα, διανύει την 24η εβδομάδα της κύησης.

Το ιατρικό γεγονός, ως προς το χειρουργικό μέρος, έλαβε χώρα στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ από εξειδικευμένους γιατρούς και βιολόγους της κλινικής, μαζί με την τιμητική και ουσιαστική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής Peter Zoltan Fedorcsak και την Ελληνίδα Κλινική Εμβρυολόγο, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Μαρία Μπίμπα.
Μια ακόμη πρωτοπορία της προσπάθειας, ήταν ότι μεταδόθηκε τότε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση από την αίθουσα του χειρουργείου της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ σε 13 δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσουν και άλλοι Έλληνες γιατροί τη διαδικασία.

Η περίπτωση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, επιστημονικής αναζήτησης και σχολιασμού στο επερχόμενο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, καθώς εκεί θα συζητηθούν οι τεχνικές πτυχές και τα κλινικά πρωτόκολλα αυτού του επιστημονικού εγχειρήματος.

Διαβάστε επίσης

Δίκοκκο σιτάρι (Ζέα): Γιατί το επιλέγουν οι διατροφολόγοι

Υδροκέφαλος σε παιδιά: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.